Lyxlurar för den riktigt kräsne

Shure 530 är en upplevelse - även för plånboken

TEKNIK

Över 4 000 kronor för ett par hörlurar till mp3-spelaren – kan det verkligen vara en vettig investering?

Kanske inte. Men priset är också enda nackdelen med lyxlurarna från Shure.

Det känns nästan som julafton att få packa upp lådan med Shure SE530 PTH, värstingmodellen av in-ear-lurar. Lådan rymmer, förutom själva lurarna, en mängd godsaker i form av olika tillbehör samt en hel arsenal öronkuddar.

Tillverkaren Shure är inga duvungar i ljudbranschen. Sedan 1925 har bolaget pysslat med audio. I dag är företaget mest känt för sina högkvalitativa mikrofoner och system för trådlös ljudöverföring.

Och de kan det här med ljud. 530PTH känns onekligen som en stabil produkt trots sin lilla storlek. Lurarna placeras med fördel i ytterörats snäcka med kudden införd i hörselgången. Det kan vara lite pilligt att få dem på plats. Men det är det värt.

Ljudet är oerhört tydligt med stor ljudbild och mycket tydligt mellanregister. Trodde du att du kan dina favoritlåtar i detalj - glöm det. Varje instrument eller röst framträder så enormt detaljerat, jag upptäcker nya ljud i gamla godingar hela tiden med 530:an! Basen är mjuk men torr och ändå fyllig, diskanten krispig utan missljud. Det är ren njutning!

Provlyssnade låtar

Madonna – Hung up

Ljudet vandrar stort i rymden mellan öronen. Små detaljer jag inte hört tidigare hörs.

Nora Jones – Seven years + Come away with me

Gitarren känns som om den är placerad framför mig, varenda ackord tydligt och klart. Sliderörets gnidningar på G-strängen träder fram mjukt. Noras röst fyller huvudet, som om hon sjöng mig in i örat.

I "Come away with me" är kontrabasens närvaro är så tydlig att man kan ta på den. Visparna på trummorna väser lent och pianoljudet så fantastiskt rent.

Red Hot Chili Peppers – Can´t stop

Smack! Chads virvel snärtar i örat så tydligt att man hoppar till. Tidigare dolda effekter träder fram kristallklart ur bakgrunden.

Pavarotti – La donna è mobile + Caruso

Stråkarnas fyllighet är enorm, man nästan hör hartsdammet från stråken landa på frackärmen. Pavarottis röst blir odödlig i sin fullständiga närvaro. I "Caruso" är den så skör och utlämnande men samtidigt stark så man får gåshud.

Sammanfattning

Ljudmässigt en enastående in ear-lur, helt enkelt. Med alla olika medföljande öronkuddar kan man prova sig fram till den modell som ger bästa ljudet och skönaste komforten.

Ett stort plus är att beröringsljud från sladden inte fortplantas vidare till örat. Gäller framförallt om man placerar sladden bakom örat.

Några nackdelar? Det skyhöga priset, förstås, annars skulle lurarna vara värda fem plus. Men den som trots allt vill lägga över 4000 kronor på ett par lyxpluppar får en fantastisk ljudupplevelse.

Till den testade luren medföljer också en funktion kallad Push-to-hear (därav tillägget PTH i modellbeteckninen). Den består av en liten dosa och mikrofon som du fäster på sladden och som gör att du kan dämpa musiken för att exempelvis prata med någon utan att ta av dig lurarna.

Ett spartips är att välja bort PTH-modellen av Shure 530. Då blir lurarna runt 800 kronor billigare.

FAKTA

Shure SE530 PTH

Kommentar: Ljudmässigt en femma. Men över 4 000 kr – nej, då vill det till att vinna på lotto först.

Pris: 4 186-5 295 kr (lägsta respektive högsta pris i butiker listade av Prisjakt ).

Ingår: Fyra par öronkuddar (både skum och gummi), förlängningssladd, volymkontroll som kan kopplas på sladden, 6,3 mm kontakt (för att exempelvis koppla in i vanlig stereoanläggning), adapter för flygplansstolar, rengörinsverktyg, push-to-hear-dosa som kopplas på sladden inklusive batteri, förvaringsetui för fickan samt större låda i aluminium som rymmer alla tillbehör.

Vikt: 30 gram.