Allt-i-ett-projektorn

Superenkelt med inbyggd dvd och högtalare

TEKNIK

För den som tror att det här med projektorer är krångligt värre borde Epson TWD10 vara ett intressant alternativ.

Med inbyggd dvd-spelare och högtalare, samt projektor-duk på köpet, kan det nämligen inte bli mycket enklare än så här.

Epson TWD10 är långt ifrån den snyggaste modell vi kikat på, Den är stor och plastig. Personligen är vi rätt ledsna på att så få tillverkare levererar projektormodeller som faktiskt ser bra ut i hemmet. Värt att känna till med dessa kombimaskiner är också att de inte går att takmontera. Ganska logiskt kanske när man ser till den inbyggda dvd-spelaren, men väl värt att tänka på när man letar lämplig projektormodell.

Snålt med inställningar

Kikar vi på menysystemet kan vi snabbt konstatera att det är osedvanligt magert med inställningsmöjligheter. Här finns bara basinställningar som skärpa och kontrast. Det saknas alltså helt variabler för avancerad kalibrering av vitbalans och gamma - de två viktigaste komponenterna i en professionell kalibrering.

Men å andra sidan är tre av de fem förprogrammerade bildlägena väldigt bra i fråga om just färgåtergivning. Med förvalet "Living Room" så öppnas iris och svärtan vandrar upp till gamla tiders lcd-nivå med väldigt blek botten. Å andra sidan ger projektorn i detta läge ett väldigt kraftigt ljusflöde. Har du ett ljust rum så rekommenderar vi alltså detta läge, alternativt om du har en väldigt stor filmduk. Under mörkare omständigheter är förvalet "Theater" det bästa alternativet.

Inbyggd dvd

Detta är alltså en hd-ready projektor, 1280x720 bildpunkter, vilket egentligen rimmar lite illa med den lågupplösta interna dvd-spelaren. Även om projektorn presenterar bra dvd-material med korrekt deinterlacing så ser högupplöst material som bluray, via hdmi-ingången, givetvis betydligt bättre ut. Naturligtvis får man inte en full hd-bild på detta sätt, men det är mycket stor skillnad på att spela en dvd kontra bluray i TWD10, precis som det är i alla andra projektorer och tv-apparater. Att man upplever skillnaden som större med en projektor jämfört med tv beror förstås på den större bildstorleken.

Slutsats

Med den fina färgåtergivningen, det kraftiga ljusflödet och den härliga bilden, framför allt via externt matad blu-ray, så kan vi inte annat än tycka att Epson har lanserat en trevlig och lyckad projektor till ett bra pris. Den inbyggda dvd-spelaren får ses som en praktisk bonus.

FAKTA

Epson TWD10

Typ: 3LCD

Upplösning: 1280x720

Ljudnivå: 33/28 dB

Kontrast: ingen uppgift

Ljusstyrka: 1200 ANSI

Anslutningar: Komponent, komposit, VGA, HDMI

Mått: 330x260x183 mm

Vikt: 7 kg

Pris cirka: 10000 kr

Plus:

Plug'n'Play

Minus:

Små konvergensfel

Läs hela testet här

Fler projektorer!

Andreas Liebert & Christer Bengtsson, Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM