Platta nyheter på IFA-mässan

Trådlöst, högupplöst och sanlöst - dyrt

TEKNIK

De stora tv-jättarna forsätter att slå sig för bröstet på IFA-mässan med nya tekniska finesser.

Trådlös överföring av HD-bild och ljud till tv:n var ett av dragplåstren i Sharps monter.

Sony visade upp vad de påstår vara första platt-tv:n med 200 hertz-teknik. Samsung vill å sin sida hävda att de redan i våras visade upp en 200 hertz-tv.

Philips satsar på hårt på LED-teknik och Loewe visade upp en lyxanläggning för mastiga 250 000 kronor.

Trådlös HD-bild i Sharps nya platta

Sharp XS1 är en riktig drömburk. Förutom att visa en helt fantastisk bild kan den trådlöst ta emot progressiv HDTV i maxupplösning vilket är en riktig knäpp på näsan för Son

Trådlös HDMI, alltså ljud och bild i blu-ray kvalitet utan sladd, är rejält på gång. Bland annat Philips och Panasonic visar upp kommande produkter och Sonys nya flaggskepp ZX1 som kommer till jul har också den möjligheten. Dock klarar ZX1 som mest upplösningen 1080i och får därmed se sig slagen av Sharps modell som kommer att klara 1080p, alltså full blu-ray kvalitet.

XS1 kommer med den nya typen av bakgrundsbelysning, RGB-LED, som överglänser traditionell LCD-teknik både när det gäller kontrast och färghantering. Panelen jobbar givetvis i 100Hz och på mottagarsidan har Sharp stoppat in en trippelhybrid; DVB-T/C/S med MPEG4-dekoder. Det här betyder att tv:n i princip kan hantera alla typer av utsändningar, inklusive satellit och kabel-tv, och dessutom i HD-upplösning.

XS1:an skall landa i Sverige under oktober och lika fantastisk som tv:n är lika fantastiskt blir priset. En 52-tummare kommer kosta omkring 100 000 kronor och lägger man på ytterligare 30 000 - 40 000 är man hemma på en 65-tummare.

Foto: prylportalen
Ny utmanare från Sony.

Sony först till 200 hertz - eller?

Sony hävdar att de visar upp världens första platt-tv med 200 hertz på IFA-mässan. Men Samsung anser att deras modell från i våras var nummer ett.

Den japanska jätten släpper inte bara trådlösa tv-tunnisar på årets IFA-mässa. Nya Bravia Z4500 uppdaterar bilden 200 gånger per sekund (200 Hertz). Motionflow kallar Sony tekniken som räknar ut och lägger till tre bilder per visad bildruta.

En annan ny finess, Image Blur Reduction, förstärker skärpan. Tillsammans gör de att Z4500 får en mjuk bild som, enligt Sony, inte hackar ens vid extrema panoreringar.

Samsung har dock reagerat mot Sonys påstående om att vara först i världen. Sydkoreanerna började snacka 200 Hertz redan i maj, men deras lcd-modell går inte att köpa förrän våren 2009.

När vi jämförde 100 och 200 Hertz i Sonys monter var skillnaden påtaglig. Men skärmarna visade extrema panoreringar som du aldrig kommer att se i någon film.

Och tillverkarna riggar såklart demoexemplaren för att framhäva sina nya funktioner så mycket som möjligt. I verkligheten är nog vinsten med 200 Hertz ganska liten.

Förutom Motionflow har den här lcd-tv:n en hel del andra finesser - 1080p och 24p, mpeg4-mottagare och Bravia Engine 2 till exempel

Z4500 kommer i storlekarna 40, 46 och 52 tum i november. 40-tummaren kommer att kosta runt 25 000 kronor.

Finlux rider på ”Bajen-effekten”

På kort tid har finska tv-tillverkaren Finlux seglat upp som nummer fem på LCD-TV i Sverige. Kan det ha något med ”Bajen-effekten” att göra?

Nja, även om precis alla Bajenfans (Finlux är huvudsponsor till Hammarby IF) köpte sig en egen Finlux så skulle det inte förklara företagets försäljningsframgångar. Enligt Jörgen Hjort, svensk representant på plats, handlar det snarare om att Finlux är bra på att ta fram vettiga produkter till attraktiva priser. Med turkiska Vestel i ryggen finns möjligheter att hålla kostnaderna nere i en stentuff bransch.

De tv-apparater från Finlux som Prylportalen har testat hittills har haft fina bildegenskaper men designen har väl inte direkt tagit andan ur oss. Det vill Finlux ändra på och lanserar till hösten en ny slimmad serie som lite skojigt heter Thinlux.

Till att börja med handlar det om en 26 och 42-tumsmodell med full-hd 100Hz-panel. Finlux stoppar in både en mottagare för kabel-tv och marknätet och lovar att försöka få tv:n ComHem-godkänd innan den når hyllorna till jul. Hela 4 HDMI-ingångar och USB låter riktigt bra men MPEG4-mottagare kommer det inte i de första exemplaren utan låter vänta på sig till efter årsskiftet.

26-tummaren kommer kosta cirka 8000 kronor och 42-tums modellen landar på ungefär 15000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM