Makalöst märkliga manicker

Brödrosten
TEKNIK

På IFA-mässans it-hall finns en utställning med märkligt modifierade datorlådor. Prylportalen förundras mer över hur konstruktörerna har tänkt än vem som slutligen vinner denna udda tävling

Att göra en dator av något som inte är tänkt att vara en dator kallas moddning. Ibland blir det roligt, ytterst sällan snyggt och oftast bara väldigt väldigt nördigt.

Vi har studerat IFA-mässans moddningstävling och konstaterat att medelåldern bland de 20 finalisterna är högre än väntat. Den äldsta är 46 år och de allra flesta befinner sig runt 40-strecket och endast tre av finalsiterna är under 20 år gamla.

Vad får medelålders män (för det är faktiskt bara män med i tävlingen) att lägga hundratals timmar på att bygga en minst sagt märklig dator? Är datormoddning månne den medelålders nördens ersättning för Märklintågen och varför måste de vara så fruktansvärt anskrämliga?

Oavsett vad man nu tycker om deltagarnas datordesign så kan man inte låta bli att förundras över vad som driver dem. Här intill hittar du några av tävlingsbidragen.

Inte heller vet vi vem som vann denna udda tävling, men en sak är säker. Både vi, modepolisen och Skönhetsrådet tycker annorlunda.

Källa

Andreas Rauch, Hampus Engstedt