Bärbart i babyformat

Första testet av Amilo Mini

TEKNIK

Fujitsu-Siemens är den senaste stora datortillverkaren som ger sig in i pyttedatorleken. Med sin väldesignade Amilo Mini siktar företaget på den övre minidivisionen.

Amilon vägen runt kilot och många av knapparna har dubbla funktioner.

Vikten är 1040 gram och bredden 23 centimeter. Även om du tycker att din vanliga laptop på 2,5 kilo inte känns tung i ryggan så är det här pyret en ren fröjd att bära omkring på. Som en inbunden Stieg Larsson-deckare ungefär.

Eftersom en sån här liten sak inte är tänkt för avancerade spel eller 3d behöver den inte vara ninjasnabb. Skriva kortare texter, surfa och chatta - där är pyttedatorernas användningsområden. Gör man bara såna enklare saker flyter det på bra, Amilo Mini känns inte seg alls.

Den har bara Windows XP, inte Linux som många av de taiwanesiska tillverkarna. Det gör att priset blir ganska högt - 3995 kronor.

Snygg design

Efter att nyss ha sett femtioelva pyttedatorer på IFA-mässan kan jag konstatera att Amilo Mini är snyggast av alla hittills. Och jag är inte ensam, förlagets Sverigechef utbrast spontant ”vilken sötnos!” när hon fick se den mitt bland redaktionens vanliga gråa datorklumpar. Den är ganska ”vasst” formgiven med sina skarpa kanter runt musplatten och högtalaren.

Amilo Mini är egentligen helvit. Med olika plastplattor som man fäster på locket kan man få en hel radda färger. På vårt testexemplar sitter en snygg glänsande mörkblå platta. Men att hålla på med löstagbara färgplattor känns ruskigt gammalt.

Litet tangentbord

Pyttedatorernas största fördel skapar också deras största nackdel. Den smidiga storleken kräver att tangentbordets tangenter görs mycket mindre. Att skriva går ändå någorlunda fort, problemet är att jag måste koncentrera mig mycket mer på fingersättningen.

Tangentbordets byggkvalitet är dock under all kritik. Det bågnar betänkligt av vanligt skrivande. Vårt testexemplar är en så kallad pre-sample, förhoppningsvis är de fabriksgjorda exemplaren betydligt tajtare.

Musplatten saknar också det scrollområde som vanliga bärbara har. Du måste alltså föra muspekaren till programmens scroll-lister varje gång du vill scrolla. Det känns ovant och långsamt.

Utmärkt skärm

Skärmen är ljusstark och behaglig för ögonen. Den är 8,9 tum med upplösningen 1024 gånger 600 pixlar. Det kan tyckas litet men duger faktiskt utmärkt i de allra flesta fall.

Tack vare den breda upplösningen får nästan alla webbsidor plats utan att man behöver scrolla i sidled.

Hyfsat batteri

Batteriet räcker enligt Fujitsu-Siemens som längst i knappt fyra och en halv timmar. Men om du använder det trådlösa nätverket sjunker tiden med två timmar.

Vi lät Amilo Mini spela upp en divx-film med skärmen på full ljusstyrka, då räckte batteriet tre timmar och 11 minuter. Det är inte sämre än konkurrenterna men fortfarande för dåligt för en dator vars hela syfte är att bäras omkring på.

Källa

Hampus Engstedt/Prylportalen