Projektormobilen är här

Visa stor bild var du än är

1 av 3
TEKNIK

Snacka om att ha hemmabio på fickan. Med den här mobilen kan du projicera en 46-tums bild var du än befinner dig.

Nyligen har både Toshiba och 3M offentliggjort sina kommande pytteprojektorer som ryms i handflatan. Trots prestanda som ligger ljusår ifrån vad fullstora projektorer mäktar med röner dessa minimala bildvisare maximalt med intresse. Visst, tillsammans med en av de lika heta pyttedatorerna från exempelvis Asus skulle Power Point-proffset få tillgång till en oslagbart smidig kombo för presentationer på fältet.

Nu verkar det dock i vanlig ordning som ett kinesiskt hopkok har hunnit ut först på marknaden. På Chinavasion.com erbjuds nämligen en projektormobil med det anonyma namnet CVSL-112 för 254 Euro (cirka 2 470 kronor).

Det handlar om en trebands GSM-smartphone med bland annat pekskärm, bluetooth, kamera och minneskortläsare. Operativsystemet ser föga förvånande ut som en ren ripoff av iPhone OS och hela paketet mäter in på 122x50x27 millimeter vilket är i paritet med tegelstenarna som såldes i Sverige under början av 90-talet. Storleken kommer sig inte bara av den inbyggda projektorn utan även av ett väl tilltaget 1800mAh-batteri som enligt uppgift ska ge tre timmars taltid eller två timmars storbildsvisning.

Projektorn arbetar med 640x480 bildpunkter och projicerar en 46-tumsbild på 150 centimeters avstånd från väggen. Vad kan vänta sig för bildkvalitet då? Enligt den video som finns att beskåda på Chinavasion.com så får man nog leva med kraftig vinjettering (mörka hörn) och inte den allra bästa skärpan. Men för tusan, vi snackar en projektor för fickan här (kolla slutet av videon när tjejen korvar ner den i jeansen) som faktiskt också går att ringa med. Då är i alla fall vi beredda att kompromissa en del.

FAKTA

Andreas Liebert /Prylportalen