Allt om Google-telefonen

Android internetjättens stora mobilsatsning

1 av 5
TEKNIK

På tisdagens presskonferens i New York presenterades G1, den första mobiltelefonen med Googles Android. Här får du detaljerna.

Under presskonferensen ansåg T-Mobile att man med G1 integrerar mobiltelefonen och internet på ett sätt som aldrig tidigare gjorts. Telefonen G1 ska lanseras samtidigt i både USA och Europa och den ska finnas i butik innan nyår. Hela lanseringen och framtagandet av G1 är ett samarbete mellan operatören T-Mobile, Google och tillverkaren HTC som gör telefonen.

HTC som gör telefonen hävdar att telefonen inte liknar något annat, att den levererar internet på ett mycket bra sätt bland annat med hjälp av Googles programvaror. Enligt T-Mobile gör G1 att de 3G-nät som fins nu för första gången verkligen blir användbara. Man tycker att de applikationer och upplevelser som funnits tidigare saknat för användarvänlighet och nytta.

G1 är en pekskärmsmobil, men det finns även ett riktigt fullständigt tangenbord som man kan skjuta fram från telefonens sida. Man sköter det mesta i telefonen med fingrarna direkt på skärmen och systemet Android tycks väl anpassat för detta. Man reagerar på att systemet tycks väl integrerat. Man kan till exempel enkelt skicka mail från bildapplikationen och använda de olika funktionerna parallellt med multitasking.

Program köper man i telefonen direkt i Android Market som är operativsystemet och musik går att köpa direkt i telefonen från Amazons onlinebutik och upplevelsen tycks vara relativt lik Itunes i Iphone. Via bluetooth kan man idag endast använda headset men inte via stereobluetooth.

I telefonboken är Google Talk inbyggt så man direkt i listan med namn kan se vilka som är tillgängliga. Telefonen stödjer även Windows Live-chat, Yahoo Messenger och AOL:s chatsystem AIM.

Givetvis är många Google-program integrerade från start, till exempel Gmail med alla vanliga funktioner som finns tillgängliga. Här finns även Google Maps med Street View, Youtube och de här är integrerade så att man till exempel kan hitta videoklipp av artisten man just lyssnar på. Eller för den delen se karta till en adress i adressboken.

Webläsaren i telefonen är inte Chrome, men den är byggd på samma motor kallad Webkit (samma som Apples och Iphones Safari) och kan enligt T-Mobile och Google ses som en miniversion av Chrome anpassad för mobiltelefonen.

I telefonen kan man läsa Word och Excel-dokument, men den kan inte användas idag med Exchange-server för synkning. Det här ska dock kunna vara något som tredjepartsutvecklare fritt kan utveckla och erbjuda via programbutiken i telefonen. Telefonen fungerar inte som modem till datorn och det finns inget datorprogram som hjälper användaren att synka innehåll i telefonen till telefonen. Istället är tanken att man ska synka sina bilder via mobilnätet. Telefonen har även utöver 3G uppkoppling via wlan. När man till exempel uppdaterar en kontakt i adressboken synkas den direkt och finns någon sekund senare lagrad i din kontaktlista i Gmail, på datorn så väl som i telefonen.

Det talades mycket på presskonferensen om hur öppenheten ska driva Android och att den i praktiken gör operativsystemet framtidssäkert eftersom tredjepartsutvecklare kan göra vad de önskar när det gäller nya funktioner. I telefonen finns en huvudmeny med ikoner, men man kan svepa med fingret över skärmen för att växla mellan olika vyer. Det finns till exempel en sökskärm där Google Sök och andra Googlefunktioner samlats.

I toppen av skärmen finns statusraden där man får uppdateringar om vad som händer. Här hamnar till exempel en ny kalenderpost om du lägger till något i din Google-kalender och det är även här som nya meddelanden och ny e-post hamnar. Man sveper med fingret uppifrån och ner för att aktuella händelser ska visas i fullskärmsläge.

Priset för telefonen hos T-Mobile ska vara 179 US dollar och i butiken ska telefonen finnas den 27 oktober. Telefonen lanseras även i Europa och där finns den i början av November i Storbritannien samt senare i resten av Europa i de länder där T-Mobile är aktiva.

Google har själva gjort en kort introduktionsvideo som visar funktionerna. Filmen finns på Youtube och du hittar den här.

FAKTA

Erik Mörner, Andreas Rauch/Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM