Kameran som skriver ut

Polaroidkamera för 2000-talet

TEKNIK

Tomy Co har mer eller mindre återuppfunnit Polaroid-kameran för det tjugoförsta århundradet.

Den japanska leksaktillverkaren Tomy Co har tillsammans med företaget ZINK tagit fram en kamera som inte bara fotograferar, den även kan skriva ut dina bilder direkt.

Den nya fem megapixel-kameran går under namnet Xiao, vilket på kinesiska betyder ”liten”. Xiao har en inbyggd skrivare som skriver ut dina bilder på 45 sekunder. Skrivaren behöver inte fyllas på med bläck eftersom den använder sig av värmekänsliga färgkristaller som aktiveras när en bild tas. Den kan även ta emot bilder från andra kameror via IR för utskrift.

Utskrifternas storlek är fem gånger åtta centimeter och de har en självhäftande yta på baksidan vilket gör dem till utmärkta klistermärken. Dock kommer varje ark att kosta omkring fyra kronor styck så många bilder blir många kronor.

Xiao kommer att finnas i tre olika färger: Svart, magenta och grönt och kameran kommer att släppas omgående på den japanska marknaden till ett pris som ligger ganska nära 3 000 kronorsstrecket. Till Europa beräknas den anlända lagom till våren nästa år, vad den då kommer att kosta är i dagsläget okänt.

Andreas Rauch/Prylportalen