Tre nya musikmobiler från Nokia

1 av 3
Xpressmusic 5730
TEKNIK

Finska mobiljätten Nokia drämmer till med tre nya mobiler med musikfokus varav en med riktigt tangentbord.

Flaggskeppet 5730 Xpress Music ska kombinera snabbt skrivande med bra musik, en ovanlig kombination.

5730 Xpress Music är flaggskeppet i dagens lansering och är en smartphone som har både tangentbord du skjuter ut på sidan och bra musikfunktioner. Här finns även widgets i startskärmen för olika sociala nätverk som Flickr och Facebook samt kamera på 3,2 megapixel. För musiken kan man ansluta egna hörlurar i vanligt 3,5-millimeters jack.

5730 börjar säljas tredje kvartalet i år, med en prislapp på cirka 280 Euro exklusive moms, vilket innebär cirka 3950 kronor när telefonen säljs utan abonnemang. Telefonen kommer också att säljas med ”comes with music” som innebär att ett års fri nedladdning av musik från Nokias musikbutik ingår. Om 5730 kommer till Sverige är dock högst osäkert.

5330 Xpress Music är en lite enklare skjutbar modell som även den har musikfunktioner men 2 gigabytes lagring på ett medföljande minneskort. FM-radio med RDS finns inbyggt liksom gps och Nokias kartporgram Maps.Liksom den första telefonen finns även här uttag för hörlurara med 3,5 mm-uttag.Tillgång till musiken man lagrat får man via speciella musikknappar på framsidan av telefonen.

5330 börjar att säljas under tredje kvartalet med ett riktpris på 160 euro som motsvarar ungefär 2 500 kronor inklusive moms. Enligt Nokia har man inte fattat beslut om att ta in telefonen i Sverige, det är alltså inte säkert att vi får se den i butiker i höst.

Enklast är 5030 där man i brist på mer avancerade funktioner får stoltsera med inbyggd radioantenn för telefonens fm-radio som man kan komma åt via en särskild knapp. Det är med andra ord en mycket enkel telefon och den är utrustad med Series 30, med andra ord ett ännu enklare och mer avskalat än Nokias tidigare enkla system Series 40. Series 60 är annars Nokias system för smartphones.

5030 ska börja sälja under andra kvartalet och kommer att kosta omkring 600 kronor.

FAKTA

Erik Mörner/Mobil