Nu kommer super-surround

Hör regnet smattra på ditt tak

1 av 2
TEKNIK

Tänk dig att du kollar på scenen i The Perfect Storm där ovädret bryter ut. Med nya surroundformatet Dolby Pro Logic IIz, som inför två extra kanaler på höjden, kommer du höra regnet smattra frenetiskt på ditt eget tak.

Allt fler köper något slags surroundsystem för att komplettera platt-tv:n med bra ljud. De flesta är dock inte beredda att spika kabel och skruva upp satellithögtalare utan nöjer sig med fejksurround som i ärlighetens namn är ett ganska fjuttigt substitut.

Nej, den seriösa hembioentusiasten satsar på att omge filmsoffan med fysiska högtalare. Den vanligaste setupen är fortfarande 5.1 vilket inkluderar dubbla fronthögtalare och satelliter samt center och baslåda. För att ytterligare öka surroundupplevelsen är det vanligt, om hembioförstärkaren tillåter det, att uppgradera med ett par sidosatelliter till ett 7.1-system. Det är framför allt nödvändigt för att dra fördel av nya ljudformat som Dolby TrueHD och DTS-HD Master Audio som kommer med vissa bluray-filmer. Dessa format är inte bara kodade med fler diskreta kanaler utan håller även en högre ljudkvalitet än tidigare.

Men dagens hembioförstärkare kan alltid utnyttja ljudsystemets alla högtalare även om ljudspåret är kodat med färre kanaler. Exempelvis kan ett vanligt stereospår eller 5.1-ljud expanderas till 7.1 på artificiell väg genom avkodningen Dolby Pro Logic IIx. Genom att användaren anger vilken typ av ljudkälla det rör sig om (film, spel, musik o.s.v.) kan tekniken anpassa vilken typ av ljud som skall skickas vidare till de extra högtalarna.

Nu kommer alltså nästa steg i surround-evolutionen: Dolby Pro Logic IIz som kan hantera 9.1-högtalarsystem. Två extra satellithögtalare tillkommer alltså men var ska de placeras? Svaret är ovanför fronthögtalarna, nära taket. Visserligen har en del tillverkare redan experimenterat med fler kanaler men med Dolby Pro Logic IIz blir formatet standard och kommer anammas brett av många olika fabrikat.

Hur fungerar det då? Jo, Dolby Pro Logic IIz letar efter diffusa miljöljud som regn, vind eller bakgrundssorl och vidarebefordrar detta till de nya kanalerna för att öka rumskänslan och ge en helt ny ”luftighet” i ljudbilden. Enligt Dolby skall detta vara speciellt användbart för spel men egentligen alla ljudkällor utlovas få en större närvarokänsla och djup.

Andreas Liebert/Prylportalen.se

ARTIKELN HANDLAR OM