”Plasma bäst för för 3D”

Panasonic ratar LCD – håller inte måttet för flera dimensioner

TEKNIK

IFA: I likhet med Sony fokuserar Panasonic hårt på 3D nu. Som ledande plasmatillverkare tycker förstås Panasonic att lcd är en alldeles för usel teknik för 3D-återgivning.

Panasonic talade redan för något år sedan om sin kommande satsning på 3D via full-hd plasma och bluray. Även om de har en demostation här på mässan är det fortfarande oklart när detta är aktuellt för butikerna. "Nästa år" är standardsvaret och inte helt osannolikt infaller den tidpunkten då det är dags att släppa 3D-storfilmen Avatar på diskformat.

HD gånger två

Tekniken bygger alltså full-hd gånger två, ett för varje öga. Glasögon har aktiva "slutare" som synkroniseras med tv:n så att rätt bild når respektive öga och djupseende uppstår. Av det lilla vi sett här verkar tekniken väldigt lovande men självklart skulle vi glasögonbärare föredra att slippa ett extra lager på näsroten. Det är inte speciellt bekvämt i längden.

Enligt Panasonic är plasma den rätta tekniken för 3D i hemmet då tekniken kommer med i princip noll fördröjning. Eftersom vi talar om dubbel informationsmängd jämfört med vanlig full-hd är det extremt viktigt att displayen hänger med i den upptrissade uppdateringsfrekvensen.

Vad gäller själva spelarna har Panasonic utvecklat tillägg till bluray-standarden för att kunna lägga 3D-film på standard BD-media. Företaget står även bakom tekniken för avkodning och uppspelning av vänster respektive höger bild i realtid. Till skillnad mot tidigare tekniker hävdar alltså Panasonic att full-hd 3D skall hålla samma höga kvalitet som vanlig full-hd i två dimensioner.

Kommer nästa år

Nästa år är det alltså dags för 3D i vardagsrummet. Om det verkligen är något som konsumenterna är beredda att betala för är en annan femma. Kanske företagen ska lägga krutet på att få upp den sorgligt låga bluray-penetrationen innan ännu en ny standard ska ut på marknaden?

FAKTA

Andreas Liebert/Prylportalen.se