Ingen går helt säker för Peter

TEKNIK

En läsare vill utnämna honom till rolighetsminister. En annan hotar med polisanmälan.

Peter Parodi har nätets roligaste humorsajt.

Foto: TOMAS BERGMAN
Namn: Peter Eriksson. Ålder: 34 år. Yrke: självlärd webbdesigner och systemutvecklare på Lindahl & Rothoff i Lund. Bor: född och uppvuxen i Hässleholm. Familj: en 13-årig son. Intressen: löpträning, serietidningar, film, god mat.

Men det är inte alla som fattar att det är satir. Flera män har hört av sig och frågat hur man tecknar en prenumeration på Mandom, sajten som driver med bröstblaskor som Café och Slitz.

Just sådan humor, där man aldrig kan vara riktigt säker på vad som är på allvar, gillar Peter Eriksson, 34. Det är han som står bakom portalen Yttermera med dess 20 delsajter som Svensk Dumtidning, Gunnars Rekordbok och Trafikguiden - du har alltid rätt.

Hemma i Hässleholm frodas hans bisarra humor på sena kvällar och nätter. Dagarna ägnar Peter Eriksson åt heltidsjobbet som webbdesigner och systemutvecklare åt en firma i Lund.

Hur orkar du?

- Det är väldigt skoj! Jag har alltid varit kreativ, full av idéer och stoppar in små oseriösa grejer även i mitt vanliga jobb. Yttermera fungerar som en ventil mot den vanliga världen.

Mest uppmärksamhet har "spaggekittet" fått där man kan beställa en BMW, armkedjor och guldlänkar i ett paket. Peter anklagades för att vara rasist.

- Men då har de inte läst de andra tusen sidorna som bara driver med svenskar, säger han.

Idéer får han överallt - världen är ju så dum.

- Ja, det finns väldigt många dumheter i samhället. Det visar reaktionerna när jag lanserade IQ Fiskpinne, sajten för dig som är en idiot eller tycker att alla andra är det. Folk var helt lyriska.

Hård gallring

Det man förvånas över är att Yttermera, till skillnad från många andra humorsajter, är så välgjord och uppdaterad. Skämten passerar en hård gallring innan de kommer in.

Och så har sajten fått plats i finrummen också, företag har hört av sig och bett om att få bli förlöjligade på den och kultursajter har Yttermera som länktips.

Svensk Damtidning däremot blev sura över den oväntade nätsystern Svensk Dumtidning. Fast bara officiellt. Några skvallerreportrar som tyckte det var jättekul mejlade Peter i hemlighet.

- Tanken var att få kändisar att skvallra om andra kändisar, men det var jättesvårt att få dem att ställa upp, säger Peter Eriksson.

Är du rolig privat också?

- Jag är ingen underhållare, absolut inte. Men mina vänner har fått känna på att de lever.

Börja röka-guide och WC Shop

På Yttermera finns bland annat följande godbitar:

Åsa Erlandson