Första lektionen i pc-skolan

TEKNIK

Har du just fått hem din första pc men vet knappt vilken ände du ska börja i?

Aftonbladet IT:s pc-skola börjar helt från början – från att packa upp datorn till att surfa ut på nätet, mejla och ladda hem program. Häng med!

Foto: BÖRJE THURESSON
Skol-pc-fakta Dator: Compaq Presario 5000. Processor: AMD Duron 700 MHz Minne: 64 Mb RAM, 10 Gb hårddisk Modem: Conexant HCF V90 56 kbit/s Operativsystem: Windows Me Cd-rom och dvd-spelare Pris: ca 12 990 kronor. OBS! En del detaljer kan skilja vår dator från din!

Nytt år, ny pc.

Här är den perfekta skolan för dig som skaffat din första dator och vill lära dig det mest grundläggande.

Var med från början, du klarar det.

Vi valde en nybörjardator i budgetklassen, Compaq Presario 5000. Börja med att packa upp.

Tips: gör som när du varit på Ikea. Sortera upp alla delar på ett bord och kolla att allt är med enligt innehållsförteckningen.

Vi packade upp: dator, bildskärm, mus, ställ för bildskärmen, två högtalare, ställ till högtalarna, manualer och fyra lösa sladdar.

På datorns baksida finns en massa ingångar. Här ska elkabel, högtalare, tangentbord, mus och förbindelse till bildskärmen in.

Titta i manualen (eller den lilla lathunden som i många fall finns). De flesta kablar har en markering eller symbol som har sin motsvarighet på datorn/skärmen/tangentbordet. En liten symbol för ljud visar till exempel att här ska högtalarsladden in.

Oftast går det inte att sätta sladden fel, den passar bara på ett ställe.

När alla sladdar är på plats är det bara att slå på bildskärmen och trycka på strömbrytaren på framsidan av datorn. Voilà!

Windows   Operativsystemet som är grunden för datorn och gör att programmen fungerar – startar.

Musen   Dags att börja använda musen, ditt styrinstrument. Den har två knappar: vänsterklickar gör du för att markera, välja eller öppna något. Högerklickar du över en mapp eller fil får du upp en menyrad. Här kan du till exempel kopiera, klistra in, ta bort och byta namn.

Skrivbordet   Det första vi ser på bildskärmen kallas skrivbordet. Här finns alla verktyg för att använda datorns olika funktioner. Vi går igenom de viktigaste, och börjar längst ned i det som kallas aktivitetsfältet.

Start   När du vänsterklickar på start öppnar sig en översiktsmeny över vad datorn innehåller, till exempel genvägar till program, hjälp, inställningar och dokument. Det är bara att dra musen över de olika rubrikerna så öppnar de sig och du kan gå på upptäcktsfärd.

Favoriter   är de sajter som du sparat i webbläsaren. När du har installerat internet kan du börja använda dem.

Dokument   Här ligger genvägar till de du senast använde.

Inställningar   Här kan du till exempel ändra utseende på skärmen, inställningar för musen och ljud.

Sök   Leta efter filer, mappar och program.

Hjälp   är en viktig funktion. Här kan du när som helst gå in och skriva in ett sökord längst upp till höger. Prova till exempel att skriva in ”installera skärmsläckare” och se vad som händer!

Start   Till höger om Start finns några genvägar till de vanligaste programmen.

I nästa fält visas de program som du har igång, fast just nu är det ju tomt. Och längst till höger finns klocka och ljudkontroll.

Uppe till vänster på skrivbordet finns några viktiga ikoner (som du kan flytta till ett annat hörn om du hellre vill det).

Den här datorn   Dubbelklicka på Den här datorn. Här finns datorns hårddisk som benämns C:, diskettenhet A:, och cd-enheten E:. Dessutom kontrollpanelen, som vi återkommer till.

Papperskorgen   är precis vad det låter som.

Mina dokument   är en mapp där det är bra att samla sånt som brev och att-göra-listan som vi ska skapa lite senare.

På skrivbordet kan det också ligga ikoner för olika program som redan är installerade, som Internet explorer för att surfa på nätet, och Outlook Express för e-post. Dessa är genvägar så att du lätt kommer åt programmen. Ett annat sätt är att gå till start-menyn, program.

För att skapa en ny mapp högerklicka på skrivbordet eller i en mapp och välj Nytt-Ny Mapp.

Med högerklick kan du också byta namn på filer och mappar, kopiera filer med mera.

För att värma upp provar vi att byta utseende på skrivbordet och installera en skärmsläckare.

Bakgrund   Klicka på start-inställningar-kontrollpanelen. Dubbelklicka på bildskärm, och kolla så att fliken bakgrund är vald. I mitten finns nu ett fönster där du kan välja olika utseenden på skrivbordet. Klicka på dem tills du hittar något du gillar, hur det blir syns i miniatyrbilden av bildskärmen ovanför, och klicka sedan på OK. Vips har du bytt utseende på skrivbordet!

Skärmsläckare   För att installera skärmsläckare börjar vi från början igen. Start-inställningar- kontrollpanelen, dubbelklicka på bildskärm. Välj fliken skärmsläckare. I rullisten mitt på sidan finns olika skärmsläckare som du kan välja mellan. Klicka på OK.

Se där, vi är redan igång och har så smått bekantat oss med datorn.

Stäng av   Nu vill datorn gå och lägga sig, och det är viktigt att du alltid gör på rätt sätt: start-avsluta-stänga av datorn.

I nästa avsnitt installerar vi en skrivare, skapar vårt första dokument i Word och skriver ut det.

Symbolskolan

Åsa Erlandson