X-box - nya värstingen

TEKNIK

Titta noga.

Den här lilla svarta lådan ska bli en revolution i spelvärlden.

Den ska stå i alla världens vardagsrum om ett drygt år.

Om allt går Microsofts väg, förstås.

Det är en fullmatad liten svart låda som ska knuffa Sonys Playstation 2 från tronen och lämna kommande Gamecube från Nintendo chanslös.

Hårddisk på 8 GB, dvd-spelare och bredbandsanslutning. Allt drivs av en processor på 733 MHz och ett grafikkort som påstås vara tre gånger så snabbt som allt annat på marknaden.

Tv-spelet bygger på känd pc-teknik. Men även om det redan finns datorer på över 1000 MHz är inte siffrorna samma sak som visuell kraft. X-box är designad enbart för spel och slipper tungt operativsystem och tonvis av drivrutiner. Dessutom behöver man inte ta hänsyn till långsammare datorer utan kan fylla X-box till bristningsgränsen.

Över 200 gör spel

Så över 200 utvecklare har redan med förtjusning börjat snickra på spel. Några av de mest lovande titlarna är Metal gear solid X, SSX, Oddworld: Munch’s oddyssee, Malice och en riktig klassiker i ny version: Last ninja.

X-box slår ner med dunder och brak i USA och Japan i höst. Backad av en enorm marknadsföringskampanj på nära fem miljarder kronor. Vi i Sverige får vänta till våren 2002.

Henrik Rudin