Skydda dina barn på nätet

TEKNIK

Det går att göra internet mer barnvänligt.

Att installera en digital barnvakt i datorn är ett sätt att skydda sina barn.

Att lära dem nätvett är ett annat.

Foto: SARA RINGSTRÖM

I dag surfar mer än hälften av svenskarna på nätet och har i princip bjudit in hela världen till sina hem. Även den mest naiva inser att hela världen inte alltid vill väl; sajter fixerade på våld, sex och obsceniteter är vardagsmat på nätet.

Och utbudet hör ihop med efterfrågan:

Av de 20 mest sökta orden på internet är åtta direkt kopplade till porr och sex.

Med de siffrorna i minnet är det inte konstigt att digitala barnvakter marknadsförs som samvetslindring för oroliga föräldrar. Med hjälp av filter, databaser med bannlysta nätadresser och frivillig klassificering av sajter ska de unga internetanvändarna skyddas från nätets avarter. En sorts censur i det godas tjänst.

Men vill vi ha den?

Skolverkets ansvarige för IT i skolan, Göran Isberg, är tveksam.

– Vill man skapa ett första skyddsnät, eller vad man ska kalla det, kan måhända de här filtren skapa en livrem. Men man kan inte lita på dem, som jag ser det.

Han tror att nätbarnvakter i skolan skulle kunna få motsatt effekt, det förbjudna är alltid mer intressant. Man är sällan så kreativ som när man blivit förbjuden att göra något.

Men riskerar inte skolan att bli en frizon för till exempel porrsurfning?

– Lika lite som vi vill att man sätter upp porrbilder på väggarna i skolan, lika lite vill vi att de ska finnas på våra skärmar.

Hur man hindrar detta har Skolverket inget givet svar på, men uppmanar skolor – och föräldrar – att komma överens om hur internet ska användas. Göran Isberg utesluter inte att filter kan användas om föräldrar och lärare så vill.

I en rapport från Skolverket sammanfattar läraren Johan Lifvengren hur man resonerar på Hagagymnasiet i Norrköping.

– Det handlar om att installera etiska filter i huvudet snarare än i datorerna. Vår roll är att ha de pedagogiska diskussioner som behövs för det.

Policyn på Hagagymnasiet är densamma för både lärare och elever. I stället för förbud och regler är det motivet som räknas.

– Ibland är det motiverat att titta på porr. Vi har en regel om att datorerna ska användas till studier och arbete. Vi kan säga ”är det detta vi ska göra på datorerna” om något tvivelaktigt dyker upp.

Av en något annan uppfattning är drottning Silvia, som nyligen i en tidningsintervju uttalade sig mycket positivt för den sortens spärrar som ofta används på skoldatorer i USA.

– Nu är mina barn stora, men om jag hade mindre barn skulle jag tycka det var viktigt att det fanns sådana spärrar på datorerna i skolan.

Ett amerikanskt lagförslag som lades fram i slutet av förra året föreslår att offentliga datorer i skolor och bibliotek ska utrustas med porrfilter – annars dras det statliga stödet till både maskiner och internet in.

Fem tips för oroliga föräldrar

Vad ska föräldrar tänka på innan de släpper loss sina barn på nätet? Här är några tips på vägen.

Peter Grensund, Susanne Wixe