Eleverna: Porr är äckligt

TEKNIK

Jonathan Morales, 13, chattade på internet.

Plötsligt försöker en pedofil luska ut var han bor.

– Jävla gubbe, tänkte jag och stängde av datorn, säger Jonathan.

Foto: KALLE ASSBRING
Eleverna på Fittjaskolan har fått vänja sig vid att skolan spärrar datorerna för porr, våld och rasistiska inslag. Men Jonathan Morales, Cecilia Solayman, Cecilia Borggård och Hishan Shyamdeen tycker att det är i sin ordning. Terri Eriksson lär ut datorvett på mediateket.

I slutet av förra året greps en svensk direktör på väg till ett sexmöte med en 14-årig flicka i USA. Men flickan visade sig vara en kvinnlig polis som lurat honom i fällan på en chatt.

Och det är där man oftast stöter på knäppa typer.

– Jag tycker det är äckligt och stänger av om någon börjar prata snusk med mig, säger Cecilia Solayman, 13.

På hennes skola, Fittjaskolan utanför Stockholm, är datorerna i mediateket spärrade för chatt, mejl och för sajter med porr, våld och rasistiska inslag. Kanske är det inte den bästa lösningen, men ändå ett sätt att hålla det värsta borta för att datorerna ska kunna användas till det de är till för – skolarbete.

Fick skriva kontrakt

Samtidigt går eleverna miste om mycket. Förra året gjorde de specialarbete om narkotika, men mycket information gick inte att komma åt från skolans datorer.

I sjätte klass fick eleverna skriva på ett kontrakt där de lovade att följa skolans regler för att använda datorerna, och de flesta är överens om att spärrarna är ett nödvändigt ont.

– Jag vet att man aldrig ska lämna ut sitt riktiga namn, adress och telefonnummer, men här är det så mycket folk. Och det är inte säkert att alla föräldrar har sagt till sina barn hur de ska skydda sig på internet, säger Hishan Shyamdeen, 13.

– Faran är väl att det alltid finns någon 14-åring som tycker det verkar spännande och tänker att ”jag går dit och träffar chattkompisen så kan jag alltid gå hem sedan”, säger Terri Eriksson, 27, som är ansvarig för skolan mediatek.

Hemma däremot är det en annan sak, menar eleverna.

– Jag skulle lita på mina barn och prata med dem i stället för att komma med förbud, säger Jonathan Morales.

– Jag med, de skulle få lära sig hur det fungerar, säger Cecilia Borggård, 13.

Alla har stött på porr på internet, några har kollat av nyfikenhet, andra har råkat hamna där av misstag. Det är därför exempelvis Hotmail inte är tilllåtet på skolan.

Var går gränsen?

– Man får ett mejl och klickar på något som verkar jätteroligt. Istället hamnar man på porrsajter, och så står vi lärare där och blir jätteförbannade, säger Terri.

Problemet med var man ska dra gränsen brottas hon med hela tiden. Är en halvnaken Pamela Anderson okej? En gång skällde hon ut en elev av misstag.

– Stäng av porren, skrek jag, och så var det bara en tjej som tittade på sin idol Britney Spears.

Och så fort man spärrar en sajt kommer det tusen andra.

Men det största problemet på Fittjaskolans mediatek just nu är inte porrsajter.

– Mobilsignaler! Sajter där man kan ladda hem mobilsignaler. Jag håller på att bli galen, säger Terri Eriksson.

Åsa Erlandson

ARTIKELN HANDLAR OM