Trådlöst var du än är

1 av 4
HEMMA En server ser till att hela huset har tillgång till trådlös bredbandsuppkoppling. Medan syrran surfar trådlöst i soffan, tankar brorsan hem filmer och musik från internet. Hemmet blir ett trådlöst nätverk, där familjen delar på 11 mbit/s och kan surfa utan sladdar var de än befinner sig inom husets väggar.
TEKNIK

Redan nu kan den som vill investera en slant surfa trådlöst hemma. Så här gör du.

Vad du behöver är en så kallad accesspunkt, som skickar och tar emot data, och ett kort med en sändare i din dator. För att surfa trådlöst ansluter du accesspunkten till din bredbandsuppkoppling. Apples Airport har dessutom ett inbyggt modem som gör att du kan surfa trådlöst utan bredband. Fungerar för Mac och pc.

Du kopplar sedan upp din dator mot accesspunkten med en liten sändare och mottagare. Har du en bärbar dator finns ofta fack för så kallade pc-kort. Har du en stationär måste du montera in en sändare i datorns baksida (i en pci-kortplats).

Vill du bara koppla ihop två datorer behöver du inte någon accesspunkt alls, men då kan du inte heller surfa trådlöst.

Även med trådlöst nätverk är det fortfarande mycket sladdar runt en dator. I framtiden kommer bluetooth in i våra hem och slänger ut hela härvor av kablar. Än så länge har vi bara tillgång till trådlösa möss och tangentbord, men de är å andra sidan både billiga och enkla att använda.

Prisexempel

Snart behövs inga sladdar någonstans. IT:s Åsa Erlandson har surfat trådlöst i fyra olika framtidsmiljöer hos datortillverkaren Compaq.

Bo Svernström