Ericssons och Motorolas nya hemliga mobiler

1 av 3
Motorola Timeport 260
TEKNIK

Huka er, Nokia.

Nu kommer värsta konkurrenterna Ericsson och Motorola med massor av nya telefoner.

Deras vapen: ny teknik och roliga finesser.

Aftonbladet avslöjar de hemliga mobilerna som ska ge den finska jätten en match.

I all tysthet vässar både Motorola och Ericsson, världens andra och tredje största mobiltillverkare, klorna i den stentuffa kampen om mobilköparna.

Aftonbladet kan i dag avslöja deras hemliga planer – sammanlagt sju olika telefonmodeller ska släppas det närmsta halvåret.

Inom kort släpper Ericsson uppföljaren till T28. Nya T29 kan bli en riktig storsäljare med fler finesser och mindre antenn. Helt klart har Ericssons sneglat på Nokia när de har tagit fram den.

Telefonen har T9, en funktion som gör att det går snabbare att skriva sms, och du kan ladda hem ringsignaler, loggor och bildmeddelanden till telefonen, något som Nokia har haft länge. Dessutom har den wap.

Med nya, roliga finesser i ett litet format hoppas Ericsson att nya T29 ska bli den storsäljare som företagets mobildivision så väl behöver.

Telefonen ska enligt uppgift till tidningen Mobil redan finnas klar, men Ericsson väljer att hålla den hemlig fram till GSM-mässan i Cannes som startar om tre veckor.

Ett alternativ är att Ericsson släpper den först i samband med världens största teknikmässa, Cebit i tyska Hannover, i mars.

Amerikanska Motorola, som i likhet med Ericsson haft problem med mobilförsäljningen, går till offensiven med inte mindre än sex nya mobiler.

Alla utom en har GPRS som gör att du kan vara ständigt uppkopplad för att till exempel läsa mejl och nyheter i telefonen, men bara betala för den information du skickar eller tar emot.

Samtliga telefoner är även utrustade med wap och ett helt nytt menysystem:

 Talkabout 192, en ungdomstelefon med inbyggd antenn.

Accompli 008 är en kombinerad handdator och telefon med stor tryckkänslig skärm och tangentbord.

V.66 är superlätt, väger bara 79 gram, och påminner om gamla V.3688 eftersom den är ihopfällbar. Finns i blått och silver.

Timeport 288 har bluetooth, tekniken som kapar sladdarna och gör att telefonen kan kommunicera med andra prylar.

V.120 har utbytbara skal och kan kopplas ihop med en mp3-spelare.

Talkabout 191 är den enda telefonen utan GPRS. Riktar sig till ungdomar.

Samtliga Motorolas nya mobiler lanseras på Cebit-mässan och släpps i Sverige under andra eller tredje kvartalet i år.

Det här innebär att Nokia lämnar fältet fritt för Ericsson och Motorola när det gäller telefoner med den nya tekniken GPRS.

Motorola har redan en GPRS-telefon i butik, och i mars kommer Ericssons motsvarighet R520. Men Nokia tänker inte släppa någon GPRS-telefon förrän i höst, och riskerar att hamna på efterkälken. Därför blir det extra intressant att se vad finnarna tänker kontra med. Om sju veckor startar

Cebit-mässan. Då får vi veta.

Ordlista

Åsa Erlandson