Ericsson skippar sladdarna

IT har testat den nya trådlösa hörsnäckan

TEKNIK

Tycker du att det ser löjligt ut när folk går och pratar rakt ut i handsfree?

Snart kommer det bli ännu mer idiotiskt.

Aftonbladet har som första tidning testat Ericssons trådlösa hörsnäcka.

Foto: LASSE ALLARD
En liten sändare på mobiltelefonen - och ett pennlikt headset att hänga på örat. Vips är du klar för Bluetooth.

Utan sladd som ledtråd är det omöjligt att avgöra om det är en galning som pratar för sig själv eller en mobilpratare som du har framför dig.

Ett år försenat är bluetooth äntligen här - tekniken som kapar sladdarna och gör livet trådlöst på allvar. Och första prylen är Ericssons trådlösa headset.

Hörsnäckan hängs på örat och via en inbyggd radiosändare har det kontakt med mobiltelefonen som man bär med sig i handväskan eller fickan. Datan skickas genom luften med hjälp av mikrovågor och tas emot av en liten sändare som pluggas fast på mobilen.

Telefonen och headsetet behöver inte "se" varandra, men eftersom räckvidden är högst tio meter får de inte vara alltför långt ifrån varandra.

Sagt och gjort, bara att sätta igång. Headsetet känns rangligt där det hänger på höger öra, det känns som att det kan ramla av när som helst.

Annars fungerar det utmärkt.

När det ringer trycker jag bara på en knapp vid örat för att svara, och likadant när jag lägger på. Under samtalets gång kan jag höja och sänka volymen med samma knapp.

Om telefonen klarar röststyrning gör headsetet också det - du kan alltså sitta i bilen och säga vem du vill att telefonen ska ringa upp utan att släppa händerna från ratten.

Ljudet är tydligt och klart, men rösterna förvrängs en aning och låter inte helt naturliga.

Vem kommer då använda det här? Ja, främst kontorsfolk med mycket telefonarbete och de som inte behöver pröjsa själva. För det är en dyr lyx att slippa trassla in sig i sladdar ? 3000 kronor närmare bestämt.

Dessutom måste man ha tålamod, väntelistorna är långa när Ericsson nu äntligen börjar skeppa ut sitt omtalade headset över hela världen.

Fakta:

Åsa Erlandson