Varning för virus- invasion på alla hjärtans dag

Så skyddar du dig

TEKNIK

Se upp för virus – just nu sprids tre stycken väldigt snabbt.

Och i dag på alla hjärtans dag väntas en riktig virusinvasion .

Aftonbladet IT berättar hur de fungerar och hur du skyddar dig.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN

Alla hjärtans dag är högsäsong för virus som sprids genom e-posten. Hälsningen från pojkvännen kan innehålla allt annat än kärlek – ett virus som omedelbart smittar din dator.

Tre olika virus sprids snabbt just nu. Viruset OnTheFly med en bifogad fil som är döpt efter tennisstjärnan Anna Kournikova sprider sig snabbast, värre än när Loveletter drabbade världen förra året.

– En internetleverantör som vi pratat med säger att ”vi tar just nu emot cirka 1 600 infekterade filer per timme. Första dagen Loveletter spreds var det 600 per timme”, säger Per Hellqvist på F-Secure.

Filtrera bort virusmejlen

Hans råd är att filtrera bort alla VBS-filer, alla filer med dubbla ändelser, samt ”AnnaKournikova.jpg.vbs”. Och som vanligt gäller regeln att inte dubbelklicka på okända filer som kommer i e-posten. Detta gäller även från kompisar. De flesta antivirusprogram kan hantera den här typen av virus, men då gäller det att du har uppdaterat ditt program.

Anna började sprida sig över världen i måndags. Det är en så kallad mask som kommer som en bifogad fil i e-posten. Ärenderaden är ”Here you have, :o)” och meddelandet ”Hi: Check This!”.

Masken i sig förstör inte din dator, men eftersom den skickar sig själv vidare till alla i adressboken kommer den överbelasta mejlservrar.

Två virus som är ännu mer otäcka är ”Valentine” och ”San”. Viruset ligger inbäddat i själva e-postmeddelandet och smittar din dator bara du läser brevet. Du behöver alltså inte dubbelklicka på någon fil för att bli smittad utan det räcker med att du förhandsgranskar det.

Virusen kan drabba de som har operativsystemet Windows och e-postprogrammen Outlook eller Outlook Express.

Angriper vid vissa datum

Både ”Valentine” och ”San” raderar eller förstör alla filer på hårddisken vid vissa datum.

Den 8, 13, 23 och 29:onde dagen i varje månad aktiveras ”Valentine”, och den 8, 14, 23 och 29:onde vaknar ”San”. Alla filer på hårddisken förstörs och maskarna e-postar sig själva till alla i din adressbok.

Varken ”San” eller ”Valentine” sprids lika snabbt som ”OnTheFly”, men väntas öka.

Men det finns ingen anledning till panik. Microsoft har en längre tid haft en fix tillgänglig som stoppar virus som ”San” eller ”Valentine”. Ladda ned och installera den om du använder Outlook eller Outlook Express.

Fixen och mer information finns här:

http://www.microsoft.com/technet/security/bulletin/ms99-032.asp

Mer information finns på antivirusföretagens hemsida.

Läs mer:

VBS/OnTheFly

Tusentals datorer smittade av Kournikova

VBS/Valentine

VBS/San

Så skyddar du dig mot virusinvasionen

Åsa Erlandson

ARTIKELN HANDLAR OM