Game over för virusskaparen till ”Kournikova”

TEKNIK

Han älskar Anna Kournikova och tycker att hon förtjänar uppmärksamhet. En kärlek som kan kosta honom fyra års fängelse. I dag gav virusmakaren upp.

De senaste dagarna har hundratusentals datorer över hela världen smittats av viruset ”Kournikova” som sprids som en löpeld via e-posten. När man dubbelklickar på den bifogade filen smittas datorn som masskopierar viruset och skickar ut det till alla i adressboken.

Men i dag blev det game over för mannen som skapade viruset. 20-åringen från Friesland i Holland, som kallar sig On The Fly, gav upp och anmälde sig själv till polisen.

”Det var aldrig meningen att skada någon. Kanske är det inte bara mitt fel utan också Annas. Hon är ju så vacker...” urskuldar han sig på sin hemsida.

Han greps omedelbart och är nu misstänkt för datasabotage – ett brott som kan ge fyra års fängelse.

”Kournikova” började sprida sig över världen i måndags. Det är en så kallad mask som kommer som en bifogad fil i e-posten. Ärenderaden är ”Here you have, :o)” och meddelandet ”Hi: Check This!”.

Den drabbar pc-ägare som har Windows och e-postprogrammet Outlook eller Outlook Express.

  Masken i sig förstör inte din dator, men eftersom den skickar sig själv vidare till alla i adressboken kommer den överbelasta mejlservrar.

Åsa Erlandson