Koppla upp dig på nätet

TEKNIK

Den här veckan ska vi lära oss det roligaste – koppla upp oss mot internet och börja skicka mejl.

Häng med i pc-skolans tredje lektion.

Foto: SARA RINGSTRÖM

När vi valde en splitter ny dator till den här skolan gjorde vi det lätt för oss. Mycket var redan förinstallerat och i stort sett var det bara att följa guiderna så var man igång med det mesta.

Starta internet I vår Compaq-dator finns till exempel en ikon på skrivbordet som heter starta internet här. Om du har en sådan är det bara att dubbelklicka på den och följa instruktionerna för att komma igång med internet och e-post.

Fast då kan du inte välja vilken internetleverantör du vill ha. Compaq har till exempel slutit ett avtal med Tele2. Dessutom måste du stå ut med att guiden vill pracka på dig allt från tidningsprenumerationer till olika program.

Å andra sidan är det superlätt och du behöver inte ens skriva in ditt användarnamn och lösenord själv.

Alternativet är att själv skaffa ett internetabonnemang och installera manuellt.

Vi valde ett ”gratisabonnemang” från Spray. Gratis och gratis, du måste givetvis betala för de minuter du är uppkopplad. Namnet är förvillande eftersom det syftar på att du slipper månadsavgift.

Abonnemanget tecknar vi på Sprays hemsida www.spray.se. Efter några dagar kommer ett avtal på posten som man skriver under, och sedan kommer en cd och ett brev med kontoinformation, användarnamn och lösenord med posten.

Installera automatiskt Avsluta först alla program som du eventuellt har öppnat. Stoppa sedan in den medföljande cd-skivan och följ guiden. Då installeras webbläsare och internetanslutning. Se till att du har brevet med kontoinformation till hands – sedan är det busenkelt.

E-posten är webbaserad hos Spray vilket innebär att du måste logga in på Sprays hemsida för att använda mejlen. Samma princip som exempelvis Hotmail.

Installera manuellt Så här gör du om du vill göra installationen manuellt.

Först ska vi installera modemet. På baksidan av datorn finns en liten symbol med ”modem”, där ska modemsladden in. Andra änden stoppar du in i telefonjacket.

Start-inställningar-kontrollpanelen-modem. Följ guiden, datorn söker automatiskt efter programvara till modemet och installerar det.

Klart!

Fjärranslutning Nu ska vi skapa en fjärranslutning för vår internetuppkoppling, instruktioner för hur modemet ska ringa upp en modempool och ansluta till internet.

Se till att du har pappret med kontoinformationen från Spray till hands.

Start-inställningar-kontrollpanelen-fjärranslutning-ny anslutning. Döp anslutningen, i vårt fall till Spray. Tryck på nästa. Fyll i riktnummer och telefonnummer, det står på pappret med kontoinformationen. Nästa, och sedan slutför. Din fjärranslutning installeras.

Skapa genväg Nu ska vi skapa en genväg på skrivbordet så vi lätt kan ansluta till internet. Start-inställningar-kontrollpanelen-fjärranslutning.

Högerklicka på ”Spray” och välj skapa genväg. Dubbelklicka på Sprayikonen på skrivbordet och fyll i användarnamn och lösenord. Informationen fick du i brevet från Spray.

Kryssa i spara lösenord så slipper du fylla i det varje gång. Datorn ansluter mot internet, nu hör du modemet jobba. Starta Internet Explorer, antingen via genvägen på skrivbordet eller via start-program-Internet Explorer.

Och hurra, vi är ute på nätet!

Nu ska vi byta startsida: verktyg-internetalternativ. Under fliken allmänt kan du fylla i vilken startsida du vill ha, till exempel www.aftonbladet.se.

Startsidan är den sida som först kommer upp i din webbläsare när du kopplar upp dig mot nätet.

Surfa och mejla – det här behöver du

Bra kortkommandon

...och så här får du igång din e-post

Ett smidigare sätt än att logga in på en hemsida varje gång man ska mejla är att ha ett särskilt e-postprogram.

Åsa Erlandson