Passagen stoppar hemsidor med mp3-filer

TEKNIK

Passagen förbjuder hemsidor med mp3-filer.

Det spelar ingen roll om det är Metallica eller ditt eget punkband. Alla 73 000 medlemmar drabbas av förbudet.

Passagen är en populär portal där man kan lägga upp sin egen hemsida gratis.

Men när Passagen tar i med hårdhandskarna mot piratkopierad musik drabbas även de som sköter sig. Sedan förra veckan är alla mp3-filer på de privata hemsidorna stoppade, både lagliga och olagliga.

– Vi har tydliga regler om vad man får lägga upp på sin hemsida, men det är svårt att ha fullständig kontroll. När trafiken med mp3-filer ökade dramatiskt var vi tvungna att stänga den delen, både på grund av att det spreds upphovsrättsskyddat material och för att våra servrar gick på knäna, säger Mattias Fyrenius, innehållschef på Passagen.

Varför drabbas också de som sköter sig?

– Det är synd att personer drabbas trots att de inte har brutit mot några regler. Men vi måste se till att klara av att driva tjänsten.

Kommer de att få någon kompensation?

– Nej, det är inte tal om någon ersättning eftersom tjänsten är gratis.

Stoppet för alla mp3-filer på privata hemsidor gäller tills vidare och Mattias Fyrenius kan inte svara på om det kommer att hävas.

Varför stoppar ni mp3-filerna trots att ingen domstol har slagit fast att det är olagligt att sprida musik på det sättet?

– Det är ett problem att upphovsrättsskyddat material sprids och det är något som hela branschen måste ta en diskussion kring. Men precis som du säger, det är mycket som är oklart och hela målet mot Napster handlar om det, säger Mattias Fyrenius.

Ni är den enda portalen som stoppar mp3. Är inte detta att omyndigförklara era kunder?

– Alla portaler har ett dilemma när man har fri publicering av material som vi inte förhandsgranskar. Vi ger ett stort anvsar till våra användare och så vi vill ha det. Samtidigt ställer den friheten stort ansvar på användarna. Det blir en balansgång och så fort vi blir medvetna om att någon bryter mot reglerna agerar vi, säger Mattias Fyrenius.

Passagen har inte informerat sina drygt 1,1 miljoner medlemmar om mp3-förbudet och igår fanns heller ingen information på sajten.

Så säger lagen

Åsa Erlandsson