Ericssons supermobil dras tillbaka

TEKNIK

För bara några dagar sedan började Ericsson leverera sin mest avancerade mobiltelefon - R520. Nu dras samtliga telefoner tillbaka från butikerna.

Ericsson R520

Orsaken är ett fel i telefonerna. Passningstiden är lägre än de utlovade 300 timmarna, och nu ska samtliga R520 lämnas tillbaka till Ericsson och bytas ut.

– Vi upptäckte att det var ett inställningsfel på telefonerna från fabriken.

Och det går inte att lösa på annat sätt än att dra tillbaka telefonerna, säger Monika Rubensson, informationsansvarig på Ericsson.

Mindre mängd telefoner

Hur många telefoner som ska bytas ut vill hon inte berätta, men eftersom det inte levererats några större volymer handlar det enligt Rubensson om ”en mindre mängd”.

De kunder som har köpt en R520 ska gå tillbaka till återförsäljaren för att få den utbytt.

Hur lång tid tar det att få en ny telefon?

– Vi jobbar på att byta ut dem snarast möjligt. Målet är givetvis att kunden ska kunna få en ny direkt i butik, men det går av förklarliga skäl inte just nu, säger Monika Rubensson.

När R520 släpptes för två veckor sedan var den redan försenad. Är detta ytterligare ett bakslag för er prestigemodell?

– Nej, det tycker jag inte.

Vad kommer det här kosta er?

– Det kan jag inte kommentera men vi ser inte kostnaden som ett problem. Huvudsaken är att felet rättas till och att kunderna får en felfri telefon, säger Monika Rubensson.

R520 är Ericssons mest avancerade mobiltelefon hittills. Den har GPRS som gör att du kan vara ständigt uppkopplad för att exempelvis läsa nyheter och mejl i din telefon. Den har också bluetooth för att kommunicera trådlöst med till exempel en hörsnäcka.

...men aftonbladet.se:s läsare ger den toppbetyg

När läsarna sätter plus är det Ericsson R520 som har fått bäst betyg de senaste 10 dagarna.

Åsa Erlandsson