Vårens hetaste mobiler

TEKNIK

Först var mobilen bara till för att ringa med. I dag är prata bara en liten del av allt du kan göra.

Aftonbladet IT har testat de 13 senaste mobiltelefonerna.

Foto: SARA RINGSTRÖM

Det kom ett brev. ”Min mamma har fått för sig att hon ska skaffa en mobil. Hon behöver bara kunna ringa, men det känns som att sådana mobiler försvann för tio år sedan. Nu har alla en massa krångliga finesser som hon inte behöver. Vad ska vi göra?”

Många känner nog igen sig.

Just nu pågår en revolution, ett teknikskifte där man skiljer på ”pratmobiler” och ”mobila terminaler”. Alltså telefoner som främst är till för att ringa med, och hybrider som mer påminner om små datorer. Och gissa vilket som mobilbranschen satsar mest på? Jo, terminalerna. Där finns chans att tjäna pengar när folk använder mobilen till mer än bara prat.

Just nu arbetar Telia, Europolitan och Comviq med att förbättra sina mobilnät så du kan använda din telefon till mycket mer än att bara ringa.

Snabbare med GPRS

Med GPRS, general packet radio services, i näten går det mycket fortare att överföra data, som text och bild, och du kan alltid vara uppkopplad eftersom du bara betalar för den information du skickar och tar emot.

Du kan mejla, läsa nyheter, spela och skicka bilder, men det krävs att man köper en ny GPRS-telefon som klarar allt det roliga.

I år lovar alla de stora tillverkarna att släppa GPRS-telefoner. En halv miljard mobiltelefoner ska prånglas ut över världen. Det är minst 50 000 ton telefoner.

Vi har testat de 13 senaste som går att köpa redan nu. Dessutom ger vi dig ett smakprov på de mest spännande nyheterna som ska komma i år.

Och till alla er som redan tröttnat på teknikhetsen – det går att hitta enkla pratmobiler också.

Åsa Erlandson