Skakar det så kostar det

TEKNIK

Skaka loss, dra några schysta mooooves.

I vardagsrummet kan vem som helst bli kung på dansgolvet.

Vi testar musikspel – hetaste flugan i Japan.

Foto: Pär Johansson
Svängiga tongångar, scratchbräda, dansmatta och ett par digitala plastmaraccas är allt som behövs för att göra en spelredaktör till sambakung.

Hela Japan dansar.

På vårens mässor var en femtedel av japanska spelföretaget Konamis titlar musikspel, och nästan alla företagets nya spelautomater ska få besökarna i arkadhallarna att svettas. Dussintals musikspel från olika tillverkare klättrar på topplistorna och det finns till och med blipp-bloppigt nöje till Gameboy och mobiltjänsten I-mode.

Men det är en försvinnande liten del av dessa titlar som når till Sverige. Playstationspelarna kunde för några år sedan fascineras av papperstunna sötingen Parappa the rappers musikaliska busstreck och i höstas lindansade kaninen Vibri i Vib ribbon. Dreamcastspelarna kan ge sig ut på kitschigt rymdäventyr i Space channel 5.

Dessa titlar kräver taktkänsla och fingerfärdighet med handkontrollen. Men det är sällan de håller någon längre stund. Parappas äventyr tog sådär 40 minuter att klara.

Musikspelen är i alla fall de perfekta partyliren. Inget spelintresse krävs – du måste bara våga göra bort dig inför dina vänner. Dansa, trumma och lira – i takt med händelser på skärmen.

Och det är med speciella tillbehör musikspelen växer och festen blir riktigt hysteriskt galen.

I Japan finns mängder av tillbehör – som plastgitarr för Yngwie-wannabees, trumset för taktfasta och minikeyboard för virtuoser.

I Sverige finns än så länge bara plastmaraccas till Dreamcast och dansmatta och scratchplatta till Playstation.

Eller snarare – de finns bara knappt.

Samba de amigo med tillhörande maraccas togs in i några få exemplar i julas och är ytterst sällsynt. Dansmattan säljs i små volymer tillsammans med Djungelboken. Om du vill köpa dansmattan separat för att till exempel lira Konamis dansspel får du leta riktigt noga efter småbutiker med egen import. Scratchplattan hör till Beatmania som släpptes förra sommaren.

Aftonbladet har i alla fall både skakat loss, fingertrummat och studsat omkring och kan rapportera: får du tag i prylarna kan du räkna med en sällsynt temperaturhöjare på festen.

Party on!

Vi testar sex musikspel

Henrik Rudin