Nytt virus sprids rekordsnabbt

TEKNIK

Ett nytt virus med namnet Homepage sprids rekordsnabbt över världen. Viruset kopplar upp dig till en porrsida, samtidigt som det sprider sig till alla adresser i din adressbok.

Det är inte farligt för din dator men skapar kaos i världens e-postservrar.

Får du ett mejl med titeln Homepage och texten "You"ve got to see this page! It"s really cool ;0)" - öppna inte den bifogade filen. Den innehåller den snabbast spridda viruset hittills.

Det är samma typ av virus och gjort med samma verktyg som "Anna Kournikova" som spreds i februari, en så kallad e-postmask.

Masken drabbar bara datorer med Microsoft Outlook. Öppnar du filen "homepage.HTML.vbs" försöker webbläsaren koppla upp dig mot en porrsida, men i bakgrunden skickar masken sig själv vidare till alla dina adresser i alla adressböcker.

- Masken är inte destruktiv, det finns inget inbyggt som skadar filer eller hårddiskar. Största risken är i stället att e-postservrar kraschar och att företag råkar ut för pr-problem, säger Per Hellqvist på antivirusföretaget F-secure.

Joakim von Braun på Von Braun Consultants är expert på datavirus och så kallade trojaner. Han varnar dock för att de sidor som Homepage-viruset öppnar kan innehålla virus som kan orsaka stor skada.

- Det finns virus som infekterar datorn när en sida öppnas. Därför bör man vara försiktig även om viruset inte är farligt i ett första led, säger han.

Homepage är lite listigare än det äldre Kournikova-viruset och kan undvika de flesta antivirusprograms funktioner för att upptäcka nya, okända virus, så kallad heuristik.

Detta är en av orsakerna till att virus sprids så snabbt.

- Det som oroar mig är att Amerika ännu inte vaknat riktigt. Det finns risk att det sprids mycket, mycket mer, säger Per Hellqvist.

- På grund av att viruset kan slingra sig förbi antivirusprogram är det extra viktigt att uppdatera till de senaste antivirusdefinitionerna.

De fem länder som verkar mest drabbade just nu är Österrike, Storbrittannien, Holland, Hong-Kong och Singapore. Men även Sverige är drabbat.

Läs mer om viruset på F-secures hemsida.

Bo Svernström, Andreas Alfredsson

ARTIKELN HANDLAR OM