Stark premiär för Nintendos nya tv-spel

Henrik Rudin på E3-mässan i Los Angeles

1 av 2
Rouge Leader
TEKNIK

LOS ANGELES

Fem minuter efter att dörrarna slogs upp till E3-mässan var det fullsmockat – ja närmast kaos i Nintendos monter.

Alla ville se de första spelen till nya tv-spelet Gamecube.

Ingen som lyckades få en glimt lär ha blivit besviken.

Nintendos hemlighetsmakeri kring Gamecubespelen har varit närmast totalt. På E3 föll till slut täckelsen för några titlar.

Två av dem var rejält imponerande.

Star wars: Rogue leader är efterföljaren till Rogue squadron och klassiskt rymdskjutande med X-wing och Tie-fighters – rymdskeppen från de första ”Stjärnornas krig”-filmerna.

Oj, vilken filmkänsla. De gigantiska kryssarna glider fram mot en glimmande stjärnhimmel som fond. Svep ner med spelande laserkanoner – och du möts av en storm av sprakande luftvärnseld och flugsvärmar av Tie-fighters.

Dödsstjärnan var än mer hotande – med en yta närmast lika detaljerad som i filmerna, enorma mängder kanontorn och de där klassiska jakterna i de vindlande gångarna.

Känslan av skala var enorm. Grafiken enormt avancerad.

Näst fräckast var Lugi’s mansion, där Marios brorsa går på spökjakt i en läskig herrgård. Grafiken var läckert serieaktig med bågnande proportioner.

Övernaturligt

Spelfiguren Luigi var skojigt spattig med spökdammsugare och spökgrillare á la ”Ghostbusters” och en mycket bekymrad min. Skuggorna spelade över väggarna – och plötsligt skymtade något övernaturligt förbi. Ja, vålnaderna var ena lustiga, halvt genomskinliga gynnare som flöt omkring och retades med elaka grimaser. Verkligen helcharmigt och annorlunda.

De övriga titlarna var inte lika sensationella grafikmässigt, men flera spelade vidare på Nintendos tidigare succéer.

Wave race: Blue storm är en ny årgång av racing med vattenskoter.

Vatteneffekterna var mycket snygga, men däremot var inte varken omgivning eller animationer speciellt framstående.

Dinosaur planet skrotades ju till Nintendo 64 och presenterades nu till Gamecube i upparbetad version med tillnamnet Starfox adventures. Räven Fox McCloud drar ut i ett storslaget actionäventyr. Bitvis riktigt vackert.

Super smash bros melee är som tidigare kaotiska slagsmål mellan Nintendos populära figurer.

Indiantjej med moonboots

I Kameo: Elements of power drar en indiantjej med moonboots ut på äventyr – med makt att fånga och kontrollera monster. Här var det mjuk grafik och snygga ljuseffekter – riktigt stämningsfullt.

Basketfans får NBA courtside 2002 att bita i. Vackra rörelser och ett lättanvänt passningssystem med en av handkontrollens analoga spakar.

Rena skräcken. I Eternal darkness kryllar det av blodtörstiga varelser som bäst kontras med pumphagelgevär – eller svärd. Monsterslakten utspelar sig i olika tidsåldrar, men trots det känns det inte det minsta originellt. Ännu en variant av Resident evil.

Pikmin, slutligen, var som en digital version av Råttfångaren från Hameln.

En liten söt varelse lockade runt andra små söta varelser. Det var småttigt och svårbegripligt – men kanske roligt, vi får se.

Gamecube släpps i USA den 5 november, tre dagar innan Microsofts tv-spel X-box har premiär.

Gissa om det blir krig om julklappsköparna?

Vi i Sverige får vänta till tidig vår 2002.

Direktrapporter från E3-mässan

Henrik Rudin