Världens största anslagstavla

TEKNIK

Ungarnas urvuxna kläder, vandrarkängorna som bara skavde och morfars gamla hatt.

Bli av med rubbet, snabbt, billigt och enkelt.

Aftonbladet IT guidar dig runt världens största anslagstavla – internet.

Foto: Börje Thuresson
Köp Byt Sälj - på internet

Miljoner människor har insett hur genialiskt nätet är för att söka jobb och bostad.

Men det är minst lika smart för att köpa och sälja grejer, allt från gamla cd-skivor till ovanliga orkidéer.

Till skillnad från vanliga annonser når du inte bara en utvald krets, utan plötsligt hela världen. Teoretiskt, i alla fall.

Studenter slipper häftstiftskriga på överfulla anslagstavlor för att hitta billig kurslitteratur. Internet parar ihop folk som vill byta lägenheter, dataspel eller gamla vinylskivor med varandra. På nätets annonssajter kan man också hitta någon som delar samma udda intresse som man själv – och samlingen av trädgårdstomtar från 60-talet kan äntligen bli komplett.

Inte nog med det:

Det är billigt. På nästan alla svenska annonssajter är det gratis att annonsera för privatpersoner. Vissa auktionssajter tar ut en liten avgift av säljaren.

Det är smart. De stora sajterna har bevakningstjänster. Om du till exempel vill köpa en viss bilmodell kan du specificera dina önskemål och få ett mejl så fort någon har en sådan bil till salu. På så sätt kan du lugnt luta dig tillbaka i förvissning om att du inte missar något.

Det är effektivt. De största sajterna är välskötta, överskådliga och uppdaterade. Gamla annonser rensas bort och det finns bra sökmöjligheter som gör att du snabbt hittar precis det du söker efter. Du når en gigantisk publik och chansen ökar att affären blir av.

Det är flexibelt. På ett internetkafé i Malaysia kan du kolla om någon nappat på din annons. Det är pappersfritt och du slipper knäcka ryggen på återvinningsgubbarna. Kontakten mellan säljare och köpare sker ofta via mejl och tack vare det slipper du bli telefonterroriserad bara för att du vill hyra ut din lägenhet i Stockholm.

De små, specialiserade sajterna däremot sköts ofta ideellt. Där ligger annonserna huller om buller och gamla annonser från 90-talet är inte ovanliga. Å andra sidan är läsekretsen på specialiserade sajter mer engagerad och kunnig. Chansen att få hjälp att hitta rätt Biggles-bok är förmodligen större på lilla Biggles.nu än på gigantiska Blocket.se.

Men allt är naturligtvis inte frid och fröjd. Precis som i verkliga livet lockar internet till sig skumma typer och oseriösa företag som är ute efter att lura folk. Trots att annonssajterna försöker rensa bort det värsta, händer det att bluffar och stöldgods slinker igenom. Här ger vi goda råd om hur du gör för att inte bli lurad.

Så här gör du för att köpa och sälja

Att köpa och sälja på nätet är lika lätt som att sätta upp lappen på anslagstavlan. Nästan.

Så här gör du.

Åsa Erlandson

ARTIKELN HANDLAR OM