Specialitet: hårdkokta titlar

1 av 2
Max Payne
TEKNIK

LOS ANGELES

Spelföretaget Take 2 körde den tuffa stilen.

Maffiamord, gatuslagsmål och rå filmaction var det som gällde.

Och två poliser roade sig med att stjäla bilar.

Publiken fick inte känna på finska spelföretaget Remedys långdragna projekt Max Payne i år heller. Men det bjöds på en läcker film, som visade våldsam filmisk action i ruggigt nerslitna miljöer. Rörelserna i de explosiva eldstriderna i pc-spelet är riktigt vackra, och både hjälte och skurkar är rejält detaljerade. Playstation 2-version kommer också – men först ska pc-versionen bli klar någon gång.

Mer skurkaktigheter blir det i Mafia, där spelmakarna levandegjort en hel stad i 30-talets USA – och låter dig kliva in med spelande kulsprutor. Här blir det biljakter, ”drive by shootings” och allt annat som maffian pysslade med. På E3-mässan visades bara film på spelet. Men det var en snygg film.

Strax intill stod två poliser strängt upptagna – med att stjäla bilar i GTA 3, alltså tredje delen i Grand theft auto-serien. Tidigare titlar har ju setts uppifrån, men nu är det bilkörning i en 3D-stad. Det var inte mycket att yvas över grafikmässigt, men spelidén är ju rätt gedigen och verkar hålla för en ny runda. Denna gång på Playstation 2. Ja, poliserna lyckades till slut slita sig – och gick tillbaka till sin fotpatrullering runt mässan.

Med ett schyst järnrör? får man en hel stad i panik. Den bortglömda genren ”beat ’em up” vaknar till liv igen i State of emergency till Playstation 2.

Det handlar alltså om att gå runt och slåss mot horder av fiender – med alla möjliga tillhyggen. Sådär serietidningsvåldsamt.

Den rena grafiken hade en krispig cool touch – och det blev ett härligt kaos när alla oskyldiga stadsinvånare flydde undan slagskämparna.

E3-mässan dag 2

E3-mässan dag 1

Henrik Rudin