Sony drar in med tungt artilleri

1 av 4
NBA Street
TEKNIK

LOS ANGELES

Oddsen var inte till fördel för Sony.

Hett efterlängtad premiär för Gamecube och Xbox. Playstationspelarna hårt ansträngda av halvdana titlar.

Men spelgiganten la ut en bombmatta av spel till Playstation 2 – och några var riktiga krutpaket .

Sonys monter var enorm. Och vi kan nog glömma gamla Playstation nu, för bland ett fåtal titlar var agent-actionspelet Syphon filter 3 enda stjärnan.

Nej, montern var en hel bombmatta av Playstation 2-titlar. En del var naturligtvis blindgångare, men här fanns gott om krutpaket.

Mest imponerande var Capcoms rysliga actionspel Devil may cry och plattformsäventyret Maximo – Ghost’s of glory. Se separata artiklar.

Och fantasierna tar förstås aldrig slut – dags för del tio av Final fantasy.

Full 3D-grafik

Efter de söta seriehjältarna i del nio har Final fantasy X återigen mänskliga rollfigurer. Lite synd på lekfullheten, men å andra sidan är hjältarna riktigt snyggt framställda. Nu är också de handritade bakgrunder skrotade och rollspelet är i full 3D-grafik med snygga övergångar mellan spelande och dialoger. Annars känns det mesta igen. Samma typ av turbaserade strider. Läckra effekter och stora monster.

Rollspelsfans kanske också trodde att det skulle bli tungt äventyr i Baldur’s gate – men glöm det. Med tillnamnet Dark alliance är det komplicerade rollspelet kraftigt omgjort till ett sorts actionäventyr ur uppifrånperspektiv. Lagom lockande.

Lättsamma Jak and Daxter – The precursor legacy var en helt oblyg kopia av Banjo-titlarna till Nintendo 64. Två söta djurliknande varelser ger sig ut på hoppa- och skutta-äventyr. Spelet var riktigt snyggt med mustiga färger och mjuka rörelser.

Däremot var omtalade plattformsäventyret Herdy gerdy närmast ruggigt fult.

Hackigt som bara den, och den annorlunda, sepiafärgade grafiken kändes faktiskt bara trist.

Besvikelse var också WRC – World rally championship. Långt kvar till Colin McRae, minst sagt. Och hoppas inte för mycket på Wipeout: Fusion. Även om det var helt okej har spelserien gått över sitt bäst före-datum.

Men racingfansen för absolut allt man kan tänka sig i Gran turismo 3 A-spec som visades i slutgiltig version. Supersnyggt, förstås.

Den som inte känner för någon större tankeverksamhet kan satsa på Silpheed, råklassikt skjutande med rymdskepp, sett uppifrån. Schysta effekter och totalaction sparkar igång nostalginerven. Genren ”shoot ’em up” är ju närmast utrotad nu för tiden.

Intressant kamerasystem

Actionäventyret Ico med en spinkig tjej i huvudrollen har tagit sig fint. I upptäcksfärden genom ett Tomb raider-aktigt slott finns ett intressant kamerasystem med fasta vinklar – tills spelaren vill titta sig omkring och då kan vrida kameran. Funkar jättebra.

Avslutningsvis är det dags för en flummig jamsession i Frequency. Som vanligt i musikspel gäller det att hitta rätt knapp i takt. Men här gäller det att hoppa mellan musikspåren – ena sekunden en funkig basgång, andra sekunden ett ylande gitarrsolo. Intressant – och kul variation på stilar med allt från techno till hårdrock.

Om Sonys monter var välfylld kryllade även resten av mässan av Playstation 2-titlar. Några värda att nämna är skräckspelet Silent hill 2, James Bond-action i 007: Agent under fire och cool bakgårdsbasket i NBA street.

Du som köpt en Playstation 2 och har saknat bra spel kan andas ut.

Det blir schyst nöje till slut.

E3-mässan dag 3

E3-mässan dag 2

E3-mässan dag 1

Henrik Rudin