Ta körkort framför datorn

TEKNIK

Ut i trafiken, tryggt framför datorn.

Snart kan tonåringarna övningsköra

- med teknik från spelens värld.

Henrik Rudin/text

Foto: Anders Wejrot
Tuta och kör - som på riktigt!

Den är känslig på gasen, får jag veta. Körkortet ligger visserligen i plånboken sedan nio år, men nu står jag vid vägkanten och ska ge mig ut på övningskörning.

På datorn.

I kontorsstolen bredvid sitter Fredrik Thylander på Dice Simulations, teknisk projektledare för körsimulatorn B4driving.

- Det är lite utmanande att hålla trafikrytmen, säger han när jag kommer i kapp två bilar som saktar in för väjningsplikt.

B4driving ska bli ett alternativ till dyra körlektioner och teori på trafikskola. Här finns ett 20 kvadratkilometer stort landskap med ett trettiotal lektioner och fri körning i de flesta trafikmiljöer: stadskärna, villakvarter, industriområde, landsväg, motorväg.

Det är inte är bara att gasa och bromsa som i ett bilspel. Det gäller att använda blinkers och titta i de virtuella backspeglarna. Körningen poängbedöms och visas i repriser.

En hel del byggstenar finns redan från moderbolaget Digital Illusions racingspel Rally masters och STCC, men det är mycket att fila på.

Övertygande fartkänsla

Medtrafikanterna ska följa trafikreglerna men samtidigt styras av artificiell intelligens så att eleven ständigt ställs inför nya trafiksituationer.

Vägnätet är skapat efter lusläsning av Vägverkets tjocka pärmar om hur gator byggs. De omgivande byggnaderna är skalenliga, vilket ger en övertygande fartkänsla även i 50 genom stan. Jag hajar till när jag kommer aningens för fort in i en rondell.

Och precis som att ta en kvällstur en ljum vårkväll är det kul att köra. Kanske lite extra kul eftersom bilens beteende i testversionen är lånat från en rallybil.

- Vi kommer säkert att bli utsatta för kritik. Å ena sidan är det allvarliga saker vi lär ut, å andra sidan ska det ju vara roligt, säger Grels Friberger, hjärnan bakom B4driving.

- Men bara för att man skjuter ihjäl folk i dataspel går man inte ut och skjuter folk på gatan. Och det är inte säkert att du lär dig köra bil bättre för att det är råtråkigt.

Marknaden sinar aldrig

Grels Friberger sitter i Stockholm och syr ihop simulationen från Göteborg med en teoridel från Teknikhuset i Umeå.

Han lämnade sitt jobb som marknadschef på Volkswagen för att pröva något nytt. Inspirationen kom från familjen.

- Jag har fyra grabbar hemma, stora dataspelskonsumenter. Där fick jag insyn i simulatorvärlden och såg hur snabbt utvecklingen går.

Förra året försökte cirka 150 000 svenskar ta körkort för personbil. Marknaden sinar aldrig, varje år tillkommer ju nya körkortssugna tonåringar. Men 35-miljonersprojektet B4driving är riskfyllt.

- Investeringen är så stor att det är svårt att räkna hem den i Sverige. Tanken är från början att detta ska bli en internationell produkt, i första hand Västeuropa, säger Grels Friberger.

Jag fortsätter ut på motorvägen och hinner upp en vit småbil. Plötsligt får min medtrafikant för sig att bromsa och - pang - jag kör in i baken.

- Tresekundersregeln, skrattar "läraren" Fredrik Thylander.

- Hade du hållit rätt avstånd där...

Här finns hjälp för körsugna

Henrik Rudin