”Inte bredband – utan segband”

Läsarna rasar mot höjda internetpriser

TEKNIK

Under torsdagen mejlade hundratals läsare in till aftonbladet.se.

Många var upprörda över internetleverantörernas prishöjningar det senaste året.

Här är några av breven.

Borde vara snabbare. "Jag tycker det är för jävligt att dom höjer priset. I så fall borde dom höja hastigheten också".

Betala för snabbhet. "Jag kan tänka mig att betala 6-700 kr/månad om jag fick 5 Megabit, men för 0,5 megebit vill jag inte betala mer än 100 kr. Dessutom tycker jag att det är fel kalla uppkopplingar som är långsammare än 5 megabite för breddband. Möjligen kan de kallas segband."

Biblioteken behövs."Eftersom alternativen blir allt färre, och vi tvingas använda Internet till vardagsadministrationen, ska Internet var så billigt att priset inte utesluter någon. Risken är annars stor att visionen om tre fjärdedelssamhället snart är verklighet. Redan tvingas de "fattiga" som inte har bil eller dator till ett orättvist mycket fördyrat liv genom att använda banker/kassaservice och bensinstationer for sina betalningar och matinköp. Tur att biblioteken finns som kan öppna Internet gratis för alla."

Det är vulgärt. "Jag tycker det är vulgärt att ta så höga priser för en internetuppkopling. Visst är det billigare än vanligt modem med tanke på hur mycket jag sitter på internet, men om man tänker på att ADSL ligger på en frekvens som inte andvänds i vanliga fall så förstår jag inte hur priset kan vara så högt. Det har länge sagts att internet ska vara billigt och finnas i allas hem i "framtiden", men jag undrar just hur det ska gå till om dom tar så höga priser."

Höjningen var väntad. "Länge har jag väntat på denna höjning av priset. Jämfört med övriga Europa har Sverige haft en låg kostnad för uppkoppling fram tills nu. Leverantörerna måste trots allt göra vinst så eftersom alternativa vägar att få in pengar inte fungerar måste priset ökas när nätkostnaderna ökar."