Nokia segrare i jämn kamerakamp

Men ingen av mobilerna går att jämföra med en vanlig digitalkamera

TEKNIK

Du kan skicka festbilderna direkt till dina vänner - sekunder efter att du tagit dem.

Eller fresta med palmer från semesterresan.

Men de nya kameramobilerna är roligare än bra, visar Aftonbladets test.

Nokia 7650 är den andra gprs-telefonen på marknaden, för den som vill använda mobilen till att fotografera och snabbt skicka iväg fotot till en kompis.

Sedan i våras finns Sony Ericssons T68i med sin påknäppbara kamera "Communicam".

Nokianallen känns stor och klumpig jämfört med T68:ans smäckra design, men displayen på Nokian kompenserar det väl. Med 176x208 pixlar och 4 096 färger blir bilden klar och tydlig.

Svårt att se

Problemet med Sony Ericsson-nallen är att det är svårt att se motivet på bildskärmen, speciellt utomhus. Bildskärmen är avsevärt mindre än Nokians - 101x80 pixlar - och har bara 256 färger. Men kampen blir jämn när det gäller bildkvalitet, även om Nokian är strået vassare.

Inomhus är 7650 överlägsen. Sony Ericsson-nallens bilder blir suddiga och mörka. Även utomhus tar 7650 bra bilder om avståndet är kort.

Men i motljus och för landskapsbilder klarar sig T68 bättre. Där Nokians bilder är utfrätta och suddiga i kanten är Sony Ericssons skarpa och detaljrika.

Generellt är färgåtergivningen dålig. Sony Ericsson-bilderna blev gråaktiga och saknade lyster, medan Nokians har ett markant blåstick.

Dålig bildkvalitet

Bilderna duger att använda på en privat hemsida, men kan inte jämföras med de som andra digitalkameror tar. Maxstorleken är 640x480 pixlar och bildkvaliteten ojämn. Framför allt på Nokian är bildens ytterkanter ofta suddiga.

Men utvecklingen är intressant, och kvaliteten kommer att bli bättre. Sony Ericsson har redan en ny kameratelefon med inbyggd kamera på väg, P800. Designen påminner om 7650:ns.

Lotta Holmström

ARTIKELN HANDLAR OM