Nokia lanserar nio nya mobilprodukter

1 av 8
6100
TEKNIK

STOCKHOLM

Nokia fortsätter att presentera nya produkter i ett rasande tempo. Nio nya produkter presenterades på måndagen under en mässa om mobilt Internet i München.

I de häftigaste apparaterna flyttar Nokia fram positionerna för att plocka in allt mer avancerade spel i telefonen.

En av produkterna, Nokia 6100, är en liten GPRS-telefon med möjlighet att sända bildmeddelanden, MMS. Den kommer att finnas i butikerna före årsskiftet. I övrigt handlar det om produkter som kommer att nå butikerna under första halvåret 2003.

Skicka bilder

Slagordet för dagen är möjligheten att skicka bilder, spela avancerade spel och sköta kontoret med utvecklade terminaler för att skriva längre meddelanden.

- Vi har passerat en milstolpe inom mobil telefoni, sade Anssi Vanjokki vice vd för Nokia Mobile phones under presskonferensen. Multimedia där vi kan kombinera ljud med bilder är vad som kommer att föra branschen framåt, fortsatte han.

De nu lanserade produkterna bygger alla vidare på det.

- Var och en av dem anpassad för sin speciella kundgrupp.

Ser ut som ett videospel

Sålunda ser den nu lanserade spelkonsolen mer ut som styrenheten för ett videospel med det tillägget att den samtidigt kan fungera som telefon och kan klara alla de nu populära meddelandetjänsterna.

Att skicka SMS, MMS och e-post går naturligtvis också med 6800 som siktar på folk som behöver skicka och ta emot längre meddelanden än ett vanligt SMS. Med ett utbyggt, hopfällbart tangentbord ska det gå att skriva ordentligt på telefonen.

7650 storsäljare

Sedan Nokia för en dryg månad sedan började sälja sin bildtelefon Nokia 7650 har telefonen sålts i över en miljon exemplar.

I München lanserades också en enklare version 7250. Telefonen ska börja säljas under första kvartalet 2003 och missar därmed den viktiga julmarknaden.

Nokia tryfferade lanseringen av nya produkter med ett headset för telefoner med inbyggd kamera, en uppringbar övervakningskamera och en enkel telefon för den absoluta nybörjaren.

Här är de nya produkterna:

6800 - designad nalle som är specialinriktad på textinmatning, med ett tangentbord med knappar för samtliga bokstäver. Mobilen har FM-radio, färgskärm, java och mms. Kommer första kvartalet 2003.

7250 - modetelefon med inbyggd FM-radio och kamera, färgdisplay, mms och java. Kommer första kvartalet 2003.

6100 - påstås vara världens minsta och lättaste gprs-telefon. Kommer i slutet av 2002.

5100 - tribandnalle med inriktning på rörlighet och människor med en "mobil livsstil". Kommer första kvartalet 2003.

8910i - med titanhölje och ett slimmat utseende lägger 8910i:an tonvikt på design och funktionalitet. Mms, java, bluetooth. Kommer första kvartalet 2003.

2100 - lågprisnalle som ska vara lättanvänd och prisvärd. Fokus på telefoni och textmeddelande. Kommer första kvartalet 2003.

Observation Camera - fjärrstyrd kamera som tar och skickar dig bilder via MMS när du sänder den ett textmeddelande. Kommer andra kvartalet 2003.

Camera Headset HS-1C - kombinerat headset och kamera som kopplas till mobilen. Bilder sänds sedan med mms. Kommer i december 2002.

Music Stand till 7250 - ett ställ till 7250 som gör att man kan spela upp radioljudet genom stereohögtalare. Kommer första kvartalet 2003.

En annan nyhet är spelnallen N-Gage - specialanpassad för spelbitna.

Lotta Holmström, TT