Årets julklapp i Japan ingen billig affär - för föräldrarna

Högst på önskelistan: Mobil med kamera

TEKNIK

Årets julklapp i Japan är redan ett stort problem. Mobilen som du kan ta och sända bilder med kostar mycket mer än bara inköpspriset.

Foto: AP
Shamail - poppis i Japan.

Hela 18 miljoner kameramobiler kommer att säljas i Japan före årsskiftet. Räkningarna - ofta kring 5 000-10 000 kronor i månaden - drabbar inte ungdomarna utan deras stackars föräldrar.

Shamail är den nya flugan i Japan. Sha för bild och mail för e-post. Tokiga bilder av dig själv, bästisarna, pojkvännen, idolen, läraren eller Disneyland - allt kommer från en digitalkamera i mobilen.

I årets modeller kan du filma, visa och sända 10-20 sekunder med rörliga bilder. Den nya mobilen kostar bara obetydligt mer än de tidigare. Att plåta kostar heller ingenting. Men att sända en bild är fem-tio gånger dyrare än ett vanligt mejl.

För den krisdrabbade telecom-branschen är rekordförsäljningen dock ingen riktig räddningsplanka. Mindre än 20 procent av köparna är nya abonnenter och de flesta är kunder som byter till nyare modell precis som man gjort i snitt var tionde månad de senaste åren.

Bo Gunnarsson