3G-mobil till folket ska rädda telekom-industrin

Statlig satsning kan lösa krisen

TEKNIK

En statlig satsning på 3G-mobiler till folket kan lösa telebolagens kris. Det anser den statliga myndigheten Invest in Sweden Agency, ISA.

I ett brev till näringsdepartementet, som tidningen Ny Teknik tagit del av, föreslår ISA:s generaldirektör Kai Hammerich att staten ska subventionera satsningen på ”3G-folkmobiler” till svenskarna.

Folkmobilen skulle vara ett led i en ny IT-strategi för hela landet. Via arbetsgivaren ska en anställd få möjlighet att hyra en 3G-mobil för cirka 250 kronor i månaden efter skatt med ett förbetalt abonnemang för tre år. Abonnemanget föreslås ge fri tillgång till en viss datamängd varje månad, skriver Ny Teknik.

Ger Sverige ett försprång

Förslaget liknar det kring hemdatorer som banade vägen för det svenska IT-undret. Mellan 1998 och 2001 fick de svenska hemmen tillgång till 850 000 datorer och nya grupper lärde sig tekniken.

Det projektet kostade staten mellan 4 och 5 miljarder kronor i uteblivna skatter. En liknande spridning av 3G-mobiler skulle innebära en kostnad på 3,5 miljarder kronor på tre år, enligt ISA. Man hoppas att satsningen ska ge Sverige försprång på exportmarknaden för 3G-telefoner, skriver tidningen.

Ulf Körner, professor i telekommunikation vid Lunds tekniska högskola, tror att förslaget skulle ge telekom-branschen en rejäl skjuts.

– Det är mycket positivt. Vad 3G behöver är att så snabbt som möjligt få många användare. Just nu går det trögt. Något måste göras och det här låter som ett bra alternativ, säger Körner till aftonbladet.se.

Test i sex regioner

Brevet till näringsdepartementet har även undertecknats av företrädare för de sex stora IT-regionerna i Sverige från Luleå i norr till Skåne i söder.

ISA föreslår en testperiod med folkmobil i de sex regionerna. Det skulle innebära att en tredjedel av Sveriges befolkning får möjlighet att testa 3G-mobilen.

Det är viktigt att se till att det inte blir för dyrt att prova den nya tekniken.

– Jag tror att man måste vara försiktig med kostnaderna för den enskilde. Det får absolut inte kosta mer än 250 kronor. Varje femtiolapp är avgörande eftersom många familjer har ansträngd ekonomi. Om man lyckas komma ner 200 kronor per månad tror jag att många skulle nappa på förslaget, säger han.

För att ytterligare hjälpa telekom-branschen på traven föreslår ISA att utbyggnadstiden för de nationella 3G-näten förlängs med två-tre år.

Ulrika Nordin