Datornätverk vidöppna för hackare

Två av tre trådlösa nätverk okrypterade

TEKNIK

Allt fler företag installerar trådlösa datornätverk.

Men säkerheten är låg - två av tre nätverk är okrypterade och vidöppna för hackare.

- Det är anmärkningsvärt, säger IT-polisen Bosse Norgren.

Endast vart tredje trådlöst datornätverk i Stockholmstrakten är krypterat och därmed skyddat för intrång. Det visar en stor kartläggning som Svenska Dagbladet låtit göra.

Sammanlagt undersöktes 850 slumpvis utvalda trådlösa nätverk. 67 procent saknade även den enklaste formen av kryptering.

- Det är anmärkningsvärt att folk fortfarande inte har börjat använda kryptering för att skydda sig, säger Bosse Norgren, operativ chef på polisens IT-brottsrotel.

Med en antenn, nätverkskort och en bärbar dator är det mycket enkelt att ta sig in de okrypteerade nätverken.

- Det i princip är lika enkelt att ta sig in på det sättet som att koppla in sig med en kabel till det trådbundna nätverket, säger Bosse Norgren.

Flyttat pengar mellan konton

Bland de företag som saknade skydd fanns stora it-företag, banker, advokatfirmor, privatläkare och fondmäklare.

Den som tar sig in i ett främmande nätverk kan läsa e-post, se vilka sajter som besöks och stjäla känslig och viktig information.

Vid tester har trådlösa hackare tagit sig in i internationella storbankers datornät och flyttat pengar mellan konton och ändrat fondkurser.

Och den här sårbarheten är en av anledningarna att många organisationer, bland annat polisen, valt att inte installera trådlösa nätverk.

Inbyggd kryptering

Det enklaste krypteringssystemet finns inbyggt i utrustningen och kostar därför ingenting att använda.

Men eftersom den är relativt enkel att knäcka krävs därför ytterligare skydd, exempelvis en programvara som byter krypteringsnycklar med jämna mellanrum.

Fredrik Rundkvist