Datorer gör dig deppig

TEKNIK

LONDON

Mer än fem timmar framför dator gör dig deprimerad. Du får problem med sömnen och dina arbetskamrater.

Foto: MATS STRAND
högst fem timmar Den japanska undersökningen visar att det är farligt för den psykiska hälsan att sitta mer än fem timmar om dagen framför datorn. Hur länge finansminister Bosse Ringholm tillbringar framför sin dator vet vi inte.

En undersökning av 25 000 anställda på företag med omfattande datoranvändning i Japan visar att lång tid vid datorn inte bara ger fysiska åkommor, som spänningsskador, ögonbesvär och rygg- och axelsmärtor.

Undersökningen, som är gjord vid Chiba-universitetet, är en av de största som genomförts. I tre år gick forskare igenom de 25 000 anställdas psykiska hälsa och jämförde med hur lång tid de tillbringade vid datorn.

De anställda arbetade med försäljning, kundkontakter, revision och planering.

Resultatet visar att alltför lång tid vid datorn kan göra de anställda deprimerade, oroliga och ovilliga att gå till jobbet.

Många berättade också om problem med att komma överens med arbetskamraterna, att de hade sömsvårigheter och kände av trötthet under arbetsdagen.

Tiden måste begränsas

Forskarna kom fram till att när man väl passerat tröskeln på fem timmar framför datorn per dag började också svårigheterna.

- Resultatet visar på att förebyggande av mentala störningar kräver att man begränsar tiden vid datorn, säger professor Tetsuya Nakazawa.

- Störningar av sömnen var signifikant större i gruppen som satt mer än fem timmar framför datorn per dag, säger han.

Resultatet av forkningsprojektet har publicerats i den amerikansk tidskriften Journal of industrial medicine.

Leif Kasvi