Powerbooken allt större

Apple satsar på bärbar 17-tumsmodell

Foto: ap
Aplle Steve Jobs presenterade under tisdagen på macworld-mässan i San Francisco nya modeller av Powerbook.
TEKNIK

Apples bärbara datorer i Powerbook-serien har fått en storebror. Skärmen på 17 tum – störst på marknaden just nu – höljet i aluminium, och Firewire 800-port ska garantera snabb dataöverföring. Men smakar det så kostar det, som bekant.

Foto: apple
Stor, större, störst Apples nya Powerbook G4 med 17-tumsskärm.

Steve Jobs presenterade på Macworld-mässan i San Francisco under tisdagen nya Powerbook-modeller. Det stora dragplåstret var en modell med 17-tumsskärm. Apple hoppas att mer än var tredje såld Mac under 2003 ska vara av bärbar modell. Med en 17-tumsskärm, hårddisk på 60 gigabyte och G4-processor på 1 gigahertz hoppas Apple att nya Powerbook G4 ska hjälpa bolaget att nå målet.

Den nya datorn ska locka användare att överge sin stationära mot en bärbar, skriver IDG.

Trådlös kommunikation mellan andra enheter och datorn är inget hinder med inbyggd Bluetooth och Airport Extreme. Även den vanliga kabelbundna kommuniktionen mellan datorer och externa tillbehör har hottats upp med nya Firewire som klarar 800 megabit/sekund.

Upplysta tangenter

De som gillar smygknappande i mörka föredragslokaler kommer att jubla. En sensor tänder nämligen tangernterna när det blir mörk.

Inbyggd SuperDrive (DVD-R/CD-RW-enhet) och medföljande mjukvarorna iDVD och iTunes får det att puttra i alla hembrännare. Datorn klarar att bränna DVD och musik-CD-skivor som går att spela på de flesta DVD och CD-spelare.

Höljet på den slimmade silverpärmen är gjord i en aluminiumlegering och ska vara reptåligare än föregångaren Titanium Powerbook, skriver IDG.

Och vad kostar den nya 17-tummaren? Det börjar på cirka 39 000 kr inkl moms....

Dino Stén