Ryska it-industrin visar framfötterna

Ute och charmar på Comdex-mässan i Göteborg

TEKNIK

Stärkta av förra årets framgångar på IT-mässan Comdex i Göteborg satsar den numera etablerade ryska IT-industrin på att etablera affärskontakter med svenska kolleger.

- Vi har 6 000 högt utbildade IT-experter i Ryssland och de kan utan vidare göra avancerade arbeten åt svensk IT-industri, säger Valentin Makarov, ordförande för de ryska mjukvaruföretagens organisation i Ryssland.

Från att länge ha fört en tynande tillvaro har den ryska IT-industrin nyligen kommit in från kylan och ända upp på rysk regeringsnivå har man numera kommit på att IT-industrin i Ryssland kommer att ha en avgörande betydelse för framtiden.

Krisvana

- När ni i Europa har en IT-kris är det inget som egentligen drabbat oss, säger Makarov.

- Vi har dessutom varit med om den ryska ekonomiska krisen och har lärt oss hantera besvärliga situationer, fortsätter han.

På Comdexmässan deltar nio olika ryska mjukvaruföretag. En speciell Rysslandsdag hölls under onsdagen. Alla företagen har förhoppningen att knyta kontakter med svensk IT-industri.

- Vi har redan etablerat ett nära samarbete med flera amerikanska storbolag som Motorola och Intel. Vi tycker att det vore naturligt med ett strategiskt samarbete med den nordiska IT-branschen. Vi ligger nära varandra och har ungefär samma kultur, säger Vladimir Makarov.

Uppförsbacke

Han är full av förståelse för att det finns en uppförsbacke för de ryska bolagen. Sovjetstämpeln och fördomar om ''sovjetiskt'' näringsliv är grundmurade.

- Men vid det här laget borde vi ha kunnat visa på en annan verklighet. Den ryska IT-industrin har till exempel fördubblats under de sista fem åren oavsett vår egen ekonomiska kris eller IT-krisen i övriga världen, säger Makarov.

När svenska eller andra nordiska bolag tar kontakt med till exempel indiska programmerare tycker han att det är feltänkt.

- Det är långt bort och på en lägre nivå. Vi satsar på att delta på den här mässan och andra för att bygga broar för samarbete. Vi är dessutom övertygade om att vi kan bidra med mycket för att få en vändning av IT-nedgången till stånd.

Den ryska delegationen slår lite extra på trumman för att synas. Men är långt ifrån det enda internationella inslaget under mässan. Av de 295 utställarna är 202 svenska, resten kommer från 13 olika länder. Förutom Ryssland bland annat Israel och Danmark.

Läs också:

Anders Lignell/TT