Sms spränger miljardvallen

Över en miljard sms skickas dagligen

TEKNIK

STOCKHOLM

Under förra året skickade svenska folket 1,3 miljarder sms-meddelanden. Det är tre gånger så många som för två år sedan och inget tyder på att vågen skulle vara på väg att ebba ut.

I en ny rapport från företaget Netsize konstateras också att i hela världen skickas över en miljard sms-meddelanden varje dag.

Den utvecklingen kunde ingen ens drömma om när det första sms-meddelandet skickades för tio år sedan. När de stora teleoperatörerna började erbjuda sina kunder möjligheten att skicka dessa korta textmeddelanden via mobiltelefon var siktet inställt på affärsfolket. Ingen trodde att det skulle kunna intressera breda konsumentgrupper.

Men inte var det affärsfolket som började tumma fram bokstäver på nallen. Tvärtemot vad förståsigpåarna och analytikerna trodde blev det just de vanliga kunderna, i synnerhet fingerfärdiga tonåringar, som hittade tjänsten. Resten är som det brukar heta historia. Sms-andet är en landsplåga, eller en fantastisk tjänst för kommunikation, beroende på vem man talar med. Alla med en mobiltelefon vet vad det handlar om.

Efterlyser nyheter

Netsize ger varje år ut en sammanställning av sms-andet i Europa. Företaget konstaterar i ett pressmeddelande att det är hög tid för operatörerna att börja fundera över hur de kan utveckla nya affärsidéer med sms-andet som grund. I Sverige har nu 83 procent av befolkningen en nalle, i hela Europa är siffran 75 procent. Marknaden börjar med andra ord att mättas. Visserligen finns det utrymme för nya abonnenter, skriver företaget, men för att sms-andet ska växa ytterligare krävs utvecklade tjänster.

Ohotad succé

Konkurrerande tjänster som mms (bild-sms), wap med flera kommer inte att bli några allvarligare hot mot sms-andet, spår företaget.

Det beror bland annat på att det går att använda sms oavsett vilken telefon eller vilken operatör man har.

Övriga tjänster förutsätter ofta speciella telefoner och ett speciellt abonnemang. Ofta hjälper inte ens det. Operatörernas olika nät talar bokstavligt talat inte med varandra när det gäller till exempel mms-tjänster. En inte oväsentlig detalj när själva affärsidén är att via nallen skicka kort på barnbarnet till mormor.

Anders Lignell/TT