Allt fler äldre skaffar mobiltelefon

TEKNIK

Två tredjedelar av alla svenskar över 60 år har mobiltelefon, och nästan alla mellan 16 och 29 år.

De allra flesta skickar sms med sin mobil, en vanlig anledning är att inte våga ringa.

67 procent av alla svenskar över 60 år har mobiltelefon, en ökning med 16 procentenheter sen förra året. En tredjedel av dem har någon gång skickat sms, en ökning med 11 procentenheter.

Det visar Telias Mobilbarometer, en årlig undersökning i samarbete med Temo.

Men trots att allt fler äldre använder mobiltelefon, är det de yngre som dominerar i statistiken.

I gruppen mellan 16 och 29 år har 97 procent en mobiltelefon, och av dem har 99 procent skickat sms.

Totalt har 87 procent av svenskarna mobiltelefon, en ökning från 82 procent. Av dessa har 72 procent skickat sms, mot 66 procent för ett år sedan.

– Trenden från i fjol håller i sig. Unga använder mobilen mycket, men allt fler äldre upptäcker fördelarna med mobiltelefoni och med att kunna kommunicera med SMS när man exempelvis vill hålla kontakten med någon, säger Indra Åsander, chef segment privat, TeliaSonera Sverige i ett pressmeddelande.

De vanligaste anledningarna till att skicka ett sms är för att man vill skicka en hälsning till någon, hålla kontakt med någon, göra någon glad eller påminna någon om något.

En annan anledning är att man inte vågar ringa. Framför allt i åldrarna 16-29 år är detta vanligt, 44 procent uppger att de gjort det.

Totalt tillfrågades 1 101 mobilanvändare i Sverige från 16 år och uppåt i Telias Mobilbarometer 2003. Undersökningen genomfördes under januari och februari i år.

Peter Löwendahl-Nyrén