Bredband i telefonjacket

TEKNIK

Bredbandsbolaget som hittills sålt bredbandstjänster till fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar, tar nu på allvar upp kampen om villa- och radhuskunderna.

Dessa har i praktiken varit hänvisade till ''långsamt'' bredband via telefonjacket, ADSL.

-Med vår nya teknik hoppas vi att kunna rita om marknadskartan rejält bland dessa kunder, säger Bredbandsbolagets vd Peder Ramel till TT.

Genom att utnyttja det egna nätet tänker Bredbandsbolaget erbjuda 400000 villaägare i hela landet möjligheten att få tillgång till blixtsnabbt bredband via telefonen.

Telia är giganten på den svenska bredbandsmarknaden via telefonnätet. Bolaget har omkring 300000 av landets cirka 400000 ADSL-kunder.

Nyligen lanserade Telia en ny snabbare ADSL-tjänst på 2,5 Mb. Med den tjänsten slog Telia för första gången ''hål'' på principen att ha en fast månadskostnad oavsett hur mycket kunden hämtar eller skickar ut på nätet.

Fart och pris pressar

Denna typ av rörligt pris där telefonens minutpris ersatts av antalet nedladdade ettor och nollor har länge stått på Telias önskelista, men knappast för kunderna som ofta valt ADSL-bredband för att få kontroll över telefonräkningen.

Bredbandsbolagets så kallade VDSL-tjänst innehåller en långt snabbare överföringshastighet på 10 Mb per sekund för ett fast pris, bara några tior dyrare än Telias storsäljare ADSL på 0,5 Mb per sekund och billigare än Telias nya ''fetare'' ADSL-tjänst.

-Vi räknar med att det här erbjudandet ska påverka prisbilden på hela marknaden, säger Peder Ramel.

Knappast musik i öronen på Telias prisstrateger.

Genom att utnyttja sitt eget bredbandsnät behöver Bredbandsbolaget ''bara hyra'' telefonkabeln mellan den lokala telefonstationen och kunden. Tele2 och andra hyr hela nätkapaciteten av Telias teknikbolag Skanova. En hyresmarknad där till exempel Tele2 ständigt är i luven på Skanova med anklagelser om att Telia särbehandlas prismässigt för att köpa samma tjänster.

Nya tjänster

Med den för dagen förhärskande bandbredden 0,5 Mb per sekund via ADSL måste kunden till exempel först tanka hem en långfilm under många timmar för att kunna se den utan störande ''hack''. För användare av stora datamängder är hastigheten inte tillräcklig för att utnyttjas i till exempel lite större företagssammanhang.

För privatanvändare märks den högre kapaciteten i synnerhet när de hämtar hem film eller musik eller deltar i on-linespel på internet. Med lite tur tar det nu bara några minuter att hämta en film, mot tidigare timmar av väntan.

Om detta tycker inte film- och musikbranscherna. Men å andra sidan kan de via den högre hastigheten hitta nya sätt att sälja filmer direkt över nätet.

Tidigare artiklar

Anders Lignell/TT

ARTIKELN HANDLAR OM