Sverige bäst på it

TEKNIK

Sverige behåller ställningen som bäst i världen på att utnyttja informationsteknik i vardagen.

Allt enligt analysföretaget IDC, som för fjärde året i rad rankar Sverige högst bland 53 undersökta länder vad gäller att nyttja IT utifrån tekniska, ekonomiska och sociala faktorer.

Bland annat studeras infrastrukturen, hur många mobiltelefoner och pc-apparater det finns per invånare, hur många som har bredbands- eller internetuppkoppling, IT-kunskapen och hur stora IT-investeringarna är.

IDC konstaterar enligt ett pressmeddelande från Invest in Sweden Agency (ISA), att den snabba svenska utvecklingen kan förklaras med stora offentliga satsningar och investeringar.

I och med att Sverige redan har ett jämförelsevis väl utbyggt infrastrukturnät satsas allt mer på att utveckla program och tjänster.

Enligt IDC betyder det att Sverige kan räkna med att behålla sin tätposition under de närmaste fem åren. De mer avancerade länderna satsar på tjänsteutveckling medan övriga fortfarande kommer att satsa på infrastruktur.

''Det är glädjande att Sverige trots dramatiska förändringar i ekonomin och den svenska IT-sektorn behåller sin tätposition'', säger ISA:s generaldirektör Kai Hammerich.

På IDC:s lista kan man konstatera att fjolårets tvåa Norge halkat ned till en fjärdeplats. Ny tvåa är i år Danmark, följt av Nederländerna. Grannlandet Finland har ryckt upp från åttonde till femte plats.

10-i-topplistan