Telia går in i bredbandskriget

Erbjuder 10 megabit per sekund genom telefonjacket

TEKNIK

STOCKHOLM

Telia går in i bredbandskriget till hösten. Hotet från konkurrenterna har lett till att Telia satsar på snabbare bredband över hela landet.

Men hur mycket det kommer att kosta är oklart.

– Vår strategi är ju huvudsakligen inte att konkurrera med pris – vi är inte någon telekomvärldens Hennes & Mauritz, säger presschefen Ola Kallemur.

Bredbands- konkurrenterna Bostream och Bredbandsbolaget har under våren startat ett hastighetskrig på marknaden. Men det handlar främst om storstadsområdena där surfarna kan få tillgång till snabbt bredband på över 10 megabit per sekund med ett fast pris på omkring 400 kronor i månaden.

Telia har hittills legat lågt och avvaktat med sitt betydligt långsammare bredband med ADSL-teknik. Men nu har Telias ledning vänt på klacken. Till hösten kommer Telia att satsa på en betydligt kvickare ADSL-uppkoppling på upp till 10 megabit per sekund i Stockholmsområdet.

- Bredbandsmarknaden är en marknad som Telia satsar på och vi har varit framgångsrika. Och vi kommer med nya produkter när det finns en efterfrågan, säger Marie Ehrling, vd för Telia Sonera Sverige.

Nära telestation

Samtidigt ska resten av landet få tillgång till en ADSL-tjänst på 6 megabit per sekund, rejält mycket snabbare än dagens Telia-bredband. Men det är fortfarande oklart hur stor del av Sverige som kommer att kunna använda den planerade nya ADSL-tjänsten.

- Det är inte så att vi kan garantera att den ska finnas på alla platser utan det handlar om att bygga ut den där det är möjligt med den teknik som finns. Det är för tidigt att säga exakt hur många som kommer att få tillgång till den, säger Ehrling.

Men eftersom ADSL-tekniken levereras genom telejacket är sannolikheten för att den nya tjänsten ska vara tillgänglig större för den som bor nära en telestation än för den som bor långt ifrån.

Konkurrerar inte med priset

Priserna vill Telia än så länge tala tyst om. Inte ens själva prisstrukturen är helt klar än.

– De frågorna är vi inte riktigt klara med. Vi har inte bestämt om det ska vara ett system med fast eller rörligt pris, eller vad prisnivåerna kommer att vara, säger Ola Kallemur, presschef för Telia Sonera Sverige, till Aftonbladet.se.

Kommer ni prismässigt att konkurrera med de andra bredbandsleverantörerna?

– Vår strategi är ju huvudsakligen inte att konkurrera med pris – vi är inte någon telekomvärldens Hennes & Mauritz. Det vi konkurrerar med är en helhet av service, pris och kvalitet – var någonstans vi kommer att hamna prismässigt vill jag inte svara på, säger Kallemur.

Priset på Telias snabbaste ADSL-tjänst på 2,5 megabit per sekund är i dag fast, men den som inte bara vill surfa utan också vill ladda ner filer från nätet får betala mer. Storförbrukaren av bandbredd får därmed en högre bredbandsräkning än den som bara betalar räkningarna över nätet.

Adsl, mbit och nedström – här är orden som guidar dig rätt

Anders Thoresson, Sten Gustafsson/TT