USA vill klämma åt musik-piraterna

TEKNIK

Nu ska musikpiraterna på nätet stämmas.

Det uppger företrädare för den amerikanska skivindustrin.

De första måltavlorna är storkopierare.

- Men alla som laddar hem upphovsrättsskyddat material är i farozonen, säger Cary Sherman, ordförande i skivindustrins förening, RIAA. Den första vågen av stämningar kommer att skickas ut de närmsta åtta till tio veckorna.

Kopierarna kommer att krävas på skadestånd. Skivindustrin vill också att de ska förbjudas att fortsätta med sin olagliga verksamhet.

- Vi har inga fasta regler för hur många filer som måste distribueras för att åka med i första vågen. Varje datoranvändare som fortsätter att stjäla musik riskerar att ställas till svars, säger Sherman.

Miljoner användare

57 miljoner amerikaner använder varje dag något program för att kopiera upphovsrättsskyddad film och musik. Vanligast är Kazaa, Morpheus och Grokster.

Skivindustrin hävdar att kopieringen kostar bolagen mångmiljonbelopp i uteblivna intäkter.

RIAA:s uttalande kommer samtidigt som en man i New Jersey, Kerry Gonzalez, erkänt sig skyldig till att ha distribuerat en kopia av "Hulken" på internet. Han hotas av fängelse i tre år och upp till två miljoner kronor i böter.

Långt ifrån alla tror att RIAA kommer att lyckas med sina föresatser.

- Det är betydligt svårare än de tror att stämma 57 miljoner amerikaner, säger Fred von Lohmann, advokat för Electronic frontier foundation.

Magnus Sundholm