Experter varnar för hackerattack

TEKNIK

Hackare planerar en omfattande internetattack mot datoranvändare de närmaste dagarna varnar amerikanska säkerhetsexperter.

- Det finns ett allt för bra säkerhetshål för att hackarna inte ska försöka, säger Patrik Runald, teknisk chef på datasäkerhetsföretaget F-Secure.

Allt fler hackare har de senaste dagarna scannat av internet för att leta efter försvarslösa datorer, meddelade det amerikanska departementet för inrikes säkerhet på torsdagen. Ett tydligt tecken på att något är i görningen, enligt experterna skriver CNN.

Nu uppmanar man alla datoranvändare att snarast möjligt installera någon form av säkerhetsskydd.

I stort sett alla som använder sig av Microsoft Windows operativsystem kan bli utsatta för ett eventuellt intrång. Ett fel i programvaran kan lura datorn att godkänna osäkra och okända kommandon.

Kommer en hackare in i datorn kan han stjäla data, förstöra filer och "tjuvlyssna" på e-posten.

- De kan överta kontrollen av datorn helt och hållet. De kan stänga av den. De kan formatera om hårddisken. De kan se all information som finns på datorn, säger Dan Ingevaldson på Internet Security Systems i Atlanta till CNN.

Hackarna har testat nya verktyg för att ta sig in i oskyddade datorer de senaste dagarna, enligt experterna.

- Vi förväntar oss att något händer, snarare förr än senare. Men det finns ingen ände på en del av de här sakerna, säger Ingevaldson.

Företag som är inriktade på internetsäkerhet har gått ut med liknande varningar. De har noterat att intresset för samtal om hur man kan dra nytta av Microsofts sårbarhet har ökat markant i diskussionsgrupper och chatrum på nätet den senaste tiden.

- Vi väntar oss något i samma magnitud som när Bank of Americas hela bankomatnätverk slogs ut tidigare i år. Säkerhetshålet i programvaran är för bra för att hackarna inte ska låta bli att utnyttja det, säger Patrik Runald.

På Microsofts hemsida kan man gratis ladda ner en säkerhetsuppdatering för att skydda sig mot eventuella hackerattacker. För att vara helt på den säkra sidan bör dock även ha en brandvägg installerad på datorn.

Åsa Asplid