Ring för halva priset nu

Norskt företag startar nytt priskrig - på mobilsamtal

1 av 2 | Foto: PETER WIDING
KOLL PÅ PRISET Många ungdomar använder kontantkort. Som Christoffer Nylander, 16, och Sandra Gustafsson, 15. I dag har Christoffer både abonnemang och kontantkort. "Jag har Halebop för sms och ett Vodafoneabonnemang att ringa för", säger han. Sandra har ett Teliakontantkort både för att ringa och sms:a med. "Jag använder mobilen mest på dagtid för att hålla kontakt med kompisar."
TEKNIK

GÖTEBORG

Kontantkort är ett bra sätt att hålla koll på hur mycket man ringer för, tycker allt fler. Och nu blir det priskrig.

Telenor förenklar taxan maximalt. Samma pris dygnet runt: 1:75 i minuten för alla samtal med nya Djuice kontantkort.

Det kan betyda 60 procents lägre pris för den som ringer på dagtid.

- Vi vill komma med det enklaste och billigaste kontantkortet i Sverige. Ett pris dygnet runt, till alla nät, säger Telenor Mobiles vd Per Widerström.

När nu det norska telebolaget misslyckades med att gå samman med Telia så får man hitta nya knep att få fler svenska kunder.

Men lita på att konkurrenterna lär hitta på något eget.

- Vi följer marknadsutvecklingen. Priserna förändras hela tiden, säger Johan Holmgren, informationschef på Vodafone.

Telia har flera kontantkort, bland annat med ungdomsrabatt. Men om de har nya idéer på gång vill pressansvarige Lars Billström inte avslöja.

- Vi får se vad som händer, säger han.

Billigare på dagen

Nya Djuices enhetstaxa 1:75 per minut dagtid, 70 öre i öppningsavgift, kan jämföras med att konkurrenterna ligger på 4:90-6 kronor dagtid till fast nät, 40-90 öre i öppningsavgift.

- Många skulle vilja ringa oftare på dagtid om det var lägre priser, säger Per Widerström.

För den som mest ringer på kvällar och helger är det knepigare att räkna.

För samtal till fasta nätet är konkurrenternas kvälls- och helgpriser mellan 30 och 80 öre, alltså mycket lägre. Ringer du många sådana samtal förlorar du på ett byte.

Räkna på priset

Men för samtal till andra mobiloperatörer tar konkurrenterna runt 2 kronor kvällstid, så den som ringer mest sådana samtal kan börja räkna.

Telenor hävdar att konsumenten kan ringa i snitt 30 procent billigare, dagtid 60 procent billigare, än med andra operatörer. Allt bygger på rätt snåriga jämförelser - men så är det i mobiltelefonivärlden.

Företagets egen "normalanvändare" bygger på Djuices samtalsstatistik. "Normalkunden" ringer på dagtid vardagar 30 procent till eget nät eller fastnät, 13 procent till andra mobilnät. Kvällar och helger går 40 procent av samtalen till eget nät och fast nät, och 17 procent till andra mobilnät.

Sms kostar 1 krona styck med det nya Djuicekortet. Andras sms kostar mellan 1:25 och 1:50, den som är under 25 år betalar 1 krona med Telia Refill bas. Fler tjänster och erbjudanden finns, som för Halebop, där du kan sms:a obegränsat för 49 kr/vecka.

Priserna för andra större aktörer är tagna från Post & Telestyrelsens hemsida där man i går dock inte hade fört in priserna för nya Djuice.

Så här mycket kostar 8 olika mobilabonnemang och kontantkort

Så jämför du mellan de olika mobilabonnemangen

Lena Olsson