Sony Ericsson sålde farliga batteriladdare

Nu återkallas laddarna som sålts i Storbritannien

TEKNIK

Sony Ericsson har återkallat en batteriladdare som säljs med bolagets telefoner i Storbritannien. Orsaken är ett fel som i värsta fall kan leda till bränder och elektriska stötar.

Bolaget säger sig inte lida någon ekonomiska skada, trots att så många som 350 000 mobilladdare kan beröras.

Enligt Nina Eldh, informationschef på Sony Ericsson, är orsaken till återkallelsen sex-sju fall där plasthöljet till batteriladdaren gått sönder till följd av att ett tryck byggts upp inuti laddaren. Detta kan i förlängningen leda till bränder och elektriska stötar, enligt bolaget.

Batteriladdaren har sålts tillsammans med mobiltelefonerna T68i, T300, T310 och T610, men även separat och tillsammans med olika mobiltelefontillbehör.

Annonserar om felet

Totalt har cirka 350 000 exemplar av den potentiellt felaktiga mobilladdaren sålts. Sony Ericsson har nu i annonser i dagstidningar och på den egna webbplatsen informerat kunderna om felet. De stora mobiloperatörerna Vodafone och Orange har också skickat ut hundratusentals sms om felet till sina abonnenter.

Trots omfattningen av processen säger sig Sony Ericsson inte skadas ekonomiskt av batteriladdarfelet.

– Vi lider ingen skada av det här. Detta är helt och hållet tillverkarens kostnad. De står för den felaktighet som har funnits i laddaren, säger Nina Eldh till TT.

Tillverkade i Thailand

Den berörda mobilladdaren har i stort sett enbart sålts i Storbritannien, enligt Nina Eldh.

– Det gäller bara de laddarna. Det finns en del sådana i Hongkong och Singapore också, men det har inte varit några felaktiga laddare i de länderna.

Mobilladdarna har tillverkats i Thailand av den externa leverantören Delta. Sony Ericsson rekommenderar kunderna att omedelbart sluta använda laddaren, och returnera den i utbyte mot en ny.

Mats Rörbecker/TT